25 juli 2016

Een nieuw matras?

Op verzoek van de huisarts kom ik bij mevrouw. De vraag die de huisarts mij heeft gesteld is:  “graag advies over matras en lighouding. Mevrouw heeft pijn bij het slapen”.

Nu ben ik altijd huiverig wanneer mij wordt gevraagd een advies over een matras te geven. Ik weet wel wat een goed matras moet bieden: goede ondersteuning op de juiste plekken en goede ventilatie.  Wanneer iemand moeite heeft met draaien in bed, is een harder matras prettiger. Maar grotendeels blijft het een heel persoonlijk verhaal en raad ik mensen eigenlijk vooral aan om naar een beddenspecialist te gaan, waar ze ook mogen proef liggen.

Tijdens het eerste gesprek maken we kennis, vertel ik wat ergotherapie precies doet en hoor ik van haar welke activiteiten op een dag lastig zijn.

Mevrouw begint te vertellen en al snel blijkt dat ze fibromyalgie heeft, waardoor ze overal maar vooral pijn in haar benen heeft en hiervan kan ze ‘s nachts niet slapen. Ook is ze druk is met haar werk ( ze is zelfstandig ondernemer),  het huishouden en vertelt ze dat de relatie waar ze zich in bevindt niet prettig* is. Ik Laat haar een aantal dagen bijhouden wat ze doet op een dag, omdat ik het gevoel heb dat ze erg druk is.

Uit de lijsten blijkt dat mevrouw de hele dag bezig is met het werk, het huishouden en de zorg voor haar man en honden.

Samen stellen mevrouw en ik vast dat ze eigenlijk ver over haar grenzen heen gaat en dat dit met name ‘s nachts tot uiting komt in pijn in haar benen.

We gaan aan de slag om een overzicht krijgen van wat mevrouw op een dag wel aan zou kunnen  en op welke manier ze wat zou kunnen ontspannen.  Plots vertelt ze me, dat ze moeite heeft met ontspannen, omdat ze het gevoel heeft dat haar man haar dan lui vindt.  Ik vraag haar of haar man een keer bij de behandeling aanwezig zou willen zijn. Ik heb kort een gesprekje met haar partner en deze vertelt,  dat mevrouw nooit iets doet op een dag. Er ontstaat een gesprek tussen het echtpaar, waarbij voor mij duidelijk wordt dat meneer niet realistisch in zijn verwachtingen is (mede door zijn psychisch klachten).

Mevrouw en ik gaan samen verder over het wel of niet genoeg doen op een dag. Eigenlijk vindt ze dat ze meer dan genoeg doet en beseft ze dat ze zichzelf al jaren weg cijfert, terwijl zoals nu blijkt dit helemaal niet het effect heeft wat ze had verwacht.  Ze had verwacht of in ieder geval gehoopt  dat haar man zag dat ze heel druk is om het huishouden naar zijn maatstaven draaiende te houden.

Mevrouw kiest uit eindelijk om meer leuke activiteiten voor zich zelf te doen, langere wandelingen met de honden te maken, haar werkdagen meer te spreiden over de week waardoor ze ook tussen door even op adem kan komen en meer te ontspannen op een dag.

Al met al zijn we ruim een half jaar bezig met als resultaat: mevrouw kan weer slapen. Ze heeft nog wel pijn door de fibromyalgie, maar hier kan ze mee slapen en mee leven. Een nieuw matras blijkt helemaal niet nodig.

 

* De echtgenoot heeft psychische en cognitieve problemen. Mevrouw wil niets veranderen aan de vorm van deze relatie.

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.