25 juli 2016

Wetenschappelijk bewijs

Binnen fysieke of mentale grenzen leven, vraagt vaak anders kijken naar je mogelijkheden. De neiging is om te kijken naar alles wat je niet meer kan, wat buiten je grenzen ligt, daar word je inderdaad verdrietig van.

Wat nou als je alleen maar kijkt naar dat wat je allemaal wel kan, werkt dat dan niet andersom? Wordt je daar niet blijer van?

 

Een oefening die veel binnen de mindfulness gebruik wordt is het opschrijven van drie dingen waar je gelukkig van werd die dag. Er is volgens mij zelfs wetenschappelijk bewijs dat dit een positieve uitwerking heeft op mensen met een depressie. Een variatie op deze oefening is: schrijf elke dag drie dingen op die vandaag gelukt zijn. Uiteraard mag je niet elke dag de zelfde dingen opschrijven!  Wellicht kunnen we ooit wetenschappelijk bewijzen dat door deze oefening mensen hun beperkingen makkelijker accepteren.