05 september 2016

Grenzen herkennen

Het herkennen van grenzen is belangrijk dat weten de meesten wel. Maar voor veel mensen is het lastig om zijn/ haar grens te herkennen. Er zijn van allerlei fysieke reacties die je zelf kunt opmerken. Bijvoorbeeld, iets zwaarder ademen, zuchten, hand in je zij zetten, de neiging om te gaan zitten, prikkelbaarder worden etc. Vaak worden dit soort signalen pas herkend wanneer je te ver bent gegaan. Bovendien welk signaal geeft jouw lichaam?

Bijna iedereen wil de oplossing om niet over grenzen te gaan, ze eerder herkennen zodat plannen nog bijgesteld kunnen worden en je niet over grenzen gaat.

Wanneer je weet hoeveel energie jouw activiteiten kosten, en welke je gemiddeld doet op een dag dan kun je uitrekenen wat je grenzen zijn en kun je je dagen hier naar gaan plannen. Heel concreet en zonder dat je subtiele hints van je lijf hoeft te herkennen.

En ook fijn op een gegeven moment zit het systeem “onder je huid” hoef je niet meer ingewikkelde planningen te maken maar kun je zelf je plannen bijstellen wanneer nodig.

 

Zie ook mijn blog over een klant die dankzij deze planning zelf haar woning kon schilderen. “mensen praten toch”