27 september 2016

Zelluf doen!

Dagelijks loop ik er tegen aan en levert het strijd op. Het zelluf doen gen wat ik bezit is ook ruimschoots aanwezig bij onze kinderen.

Wanneer je 3 jaar bent kun je prima zelf je nagels knippen al lukt het nog niet om een net hoekje van een papiertje af te knippen.

Zelf je kamer veranderen wanneer je 7 bent. Verdrietig worden wanneer het niet lukt om zelluf je kast te verschuiven. “ik wilde het graag zelluf doen.”

Zelf (9 jaar) beslissen hoe je werkstuk er uit komt te zien (anders dan de meester heeft gevraagd). “Ik vindt het zo stom als anderen zeggen hoe ik het moet doen, ik wil het doen zoals ik het wil!”

En hoewel het vaak veel strubbelingen oplevert, herken ik het.

Ik wil het ook graag doen zoals ik het wil en wanneer ik het wil. Niet omdat ik denk dan anderen het niet zo goed kunnen als ik. Puur en alleen omdat ik niet afhankelijk wil zijn van anderen.

Toen ik te weinig kon en ik echt volledig hulp nodig had bij het runnen van ons huishouden. Heb ik echt moeten leren de voordelen te zien van wanneer ik iets niet zelf deed maar wanneer iemand anders het voor mij deed. En daar heb ik tot op de dag van vandaag profijt van.

Ik ergerde mij al dood wanneer de kopjes anders in de kast stonden, de handdoeken anders gevouwen werden. Dit ongenoegen deelde ik dan ook graag vooral met mijn vriend. (arme hij) Dit alles zorgde voor veel negativiteit waar ik maar moeilijk uit kwam. En toch was dit raar ik ben geen perfectionist en het huishouden is voor mij een noodzakelijk kwaad.

Ik kwam tot het inzicht dat mijn frustratie voortkwam uit de afhankelijkheid en niet door de manier waarop iets gedaan werd. Toen ik dat inzicht had kon ik er mee aan het werk. Ik leerde de voordelen te zien.  Ik leerde dat het veel verschil maakte wanneer ik iemand vroeg iets voor mij te doen of wanneer iemand zelf bedacht iets voor mij te doen. En dit deelde ik met mijn omgeving. Ook leerde ik de voordelen met betrekking tot mijn energie te zien. De energie winst, energie die ik nu kan inzetten voor iets wat ik veel liever doe dan het huishouden. Bovendien had ik energie winst omdat ik minder negatief was. Bij handdoeken die anders opgevouwen zijn denk ik nu “fijn, dat scheelt weer”

Ik denk dan ook aan die grappige reclame… ik weet niet zo goed waarvoor de reclame is maar daarin verteld de man aan zijn vrouw dat hij een magische wasmand en tafel heeft. Alles wat hij daarin doet, ligt de volgende dag netjes gevouwen weer in zijn kast. Alles wat hij s’avonds op de magische tafel laat staan, staat de volgende ochtend schoon in de kast. https://youtu.be/-_kXIGvB1uU

Hoewel ik natuurlijk weet dat het geen magische tafel en wasmand is, die de boel weer op de plek zet. Toch doe ik dan net even alsof. Ik lach hardop Ha ha (En daar krijg ik dan weer energie van.)

Fijne dag en geniet van dat gene wat voor je gedaan wordt! 😉