10 januari 2017

Niet perfect

Perfect ben ik niet en ik hou ook niet van perfectie…. Ik zou mijzelf dus nooit beschrijven als een perfectionist.  Het is geen valse bescheidenheid, ik maak mij gewoon niet zo druk om kleinigheden. Voor mij gaat het echt meer om de inhoud, dan om hoe het er uit ziet. Het verhaal vind ik interessanter, dan de buitenkant.

Het liefst maak ik zelf een tafel van oude planken, waarvan ik weet waarvoor ze eerder hebben gediend. Bijvoorbeeld de werkbank van mijn vader. Een nieuw tafeltje vind ik stiekem een stuk mooier wanneer mijn moeder per ongeluk een kras in de tafel maakt.

Vroeger verzon ik samen met vriendinnetjes de spannendste verhalen bij littekens. Een litteken vond ik reuze interessant. Stiekem was ik jaloers op het grote litteken op de ellenboog van mijn grote broer.  Hoe stoer was dat!

Ik zeg stiekem, omdat ik altijd het gevoel had dat het niet normaal was om niet perfecte dingen mooi te vinden.

Zelf heb ik een onbezorgde jeugd gehad en ook mijn studie heb ik redelijk vlekkeloos doorlopen. Kreeg vervolgens huisje boompje beestje. Dus een perfect leven.

Ieder huisje heeft zijn kruisje
Tijdens mijn eerste zwangerschap begon het anders te lopen. Ondertussen heb ik het nodige meegemaakt. Ik heb moeten leren om te gaan met een nieuwe ik, eentje met echte littekens. Maar ik heb ook geleerd waarom ik niet van perfectie hou.

Verhalen van mensen die iets hebben meegemaakt, die fouten hebben gemaakt, die iets hebben overwonnen of nog moeten overwinnen, vind ik echt intrigerend. Omgaan met tegenslagen is zoveel knapper, dan wanneer alles altijd maar goed en makkelijk gaat.

In Japan vullen ze breuken in schalen met goud. Een breuk in een schaaltje maakt dat schaaltje uniek. Daarom accentueren zij juist de fouten. Door deze gouden fouten wordt het schaaltje mooier en waardevoller.  

In de cursus “Meer dan Moe” krijg je van mij handvaten om ook op die manier te kijken naar je nieuwe ik. De minder of misschien de juist meer perfecte ik. De keuze is aan jou.