10 april 2017

Lepeltheorie

De lepeltheorie. Ik heb het al vaker gedeeld. En gelukkig ik kom het ook steeds vaker tegen. Deze theorie geeft namelijk heel duidelijk weer hoe het zit met beperkte energie en de hoeveelheid moeite die het kost om alleen de gewone dagelijkse  dingen te doen. Het uitleggen wat deze onzichtbare beperking met je doet is doormiddel van deze theorie veel makkelijker geworden.

De Lepeltheorie

De lepeltheorie heeft zelfs lotgenoten bij elkaar weten te brengen. De “Spoonies” zijn mensen met een chronische ziekte. Met onder andere tot gevolg het hebben van weinig lepels, weinig energie.

De afdeling ergotherapie van het Meanderziekenhuis in Amersfoort heeft de lepeltheorie en het tijdschrijven, een beproefde methode binnen ergotherapie om in kaart te brengen waar je energie aan uit geeft, gecombineerd in “De Activiteitenweger”.

Wat te doen bij chronische vermoeidheid

De lepeltheorie gaat ervan uit dat elke activiteit een lepel kost. Echter dat is niet waar. De ene activiteit is nu eenmaal zwaarder dan de andere dus kost je meer of minder lepels. Helemaal wanneer je chronische vermoeid bent merk je goed het verschil tussen zware en lichte activiteiten.
Met “De Activiteitenweger” kun je uitrekenen hoeveel lepels je nu hebt op een dag hebt, maar ook hoeveel lepels een bepaalde activiteit je eigenlijk kost. Wanneer je weet hoeveel lepels je hebt en hoeveel lepels je iets kost, kun je een begroting met bijbehorende planning maken. En zo kun je, met de lepels die je hebt, makkelijker en beter keuzes maken in wat je wel en niet doet.

Hulp bij vermoeidheid

Wil jij ook weten hoeveel lepels jij hebt en hoeveel lepels een activiteit jou kost? In de online cursus “Meer dan Moe” neem ik stap voor stap met je door hoe je, op basis van wat je nu al doet, uit kunt rekenen hoeveel lepels jij hebt.

Kijk op www.ergotherapielavie.nl/online-cursus