20 april 2017

Welke invloed hebben gewoontes op je vermoeidheid? | vermoeidheid

Gewoontes aanpassen. Je weet dat het goed voor je is en het is duidelijk dat het je veel gaat helpen. Maar gewoontes aanpassen is en blijft lastig.

In de cursus “Meer dan Moe” bespreken we steeds hoe je dingen op een minder belastende manier kunt doen. Je houdt dan meer energie over of verspilt het in ieder geval niet. Dat het goed is om niet alle dagen over je grenzen gaan weet iedereen, maar hier vervolgens naar handelen is echt stukken moeilijker. Gewoontes die je jezelf hebt eigen gemaakt, lijken bij je te horen, maar het is niet waar dat je dit niet kunt veranderen. Alles kun je veranderen, al kost het wel moeite. Gelukkig lukt het mij goed om de deelnemers te ondersteunen, zodat het ze gaat lukken. Maar ik weet ook hoe moeilijk het is om aangeleerd gedrag te veranderen. Dat ervaar ik zelf op dit moment elke dag opnieuw. Al is het op een heel ander niveau.

Noodzaak om dingen anders te gaan doen

Typeles… Op de basisschool kreeg de kans om blind te le ren typen, maar dat heb ik aan mij voorbij laten gaan. Ik dacht: “ik heb niets met computers en ga later vast niet met computers werken.” Haha, hoe naïef kon ik zijn… Nu zit ik hele dagen achter de computer en geniet hiervan! Hoe leuk is het om heel laagdrempelig contact te hebben met de hele wereld. Super! Alleen kan ik niet blindtypen. Ik kan aardig snel typen, maar niet blind. En dat zit mij eigenlijk al jaren in de weg.
Nu wilde mijn oudste op typeles en ik dacht “dit is het moment!” Ik doe met hem mee. Dus zit ik nu braaf elke avond te oefenen. Maar tjee, wat vind ik het lastig. En terwijl ik dit blog typ, kijk ik toch weer stiekem gewoon op mijn toetsenbord.

Hier word ik dus flink op mijn eigen adviezen gewezen. Veranderen van gewoontes die je al jááááren hebt, kost tijd en inzet. Je maakt fouten, gaat onnodig over grenzen heen. Maar dit betekent niet dat je de handdoek in de ring moet gooien. Je wilt dat het anders gaat, dat je met minder inspanning je dagelijkse dingen kunt doen. Blijven proberen en met de juiste coaching, in mijn geval Typetopia en mijn zoon, gaat het mij lukken en jou ook!

Hulp bij vermoeidheid

Wil jij ook geholpen worden met het veranderen van je gewoontes en zo binnen je grenzen heel veel mogelijkheden creëren? Kijk op www.ergotherapielavie.nl/online-cursus. Ik help je hier graag bij.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.