29 juni 2017

Vermoeid en toch krachtig in het leven? Dat kan!

Regelmatig zie ik via sociale media oud cliënten voorbij komen die weer ondanks hun beperkte energie doen wat ze graag willen doen.

De een heeft het boerderijtje gekocht waar hij al zo lang van droomde. Hierdoor kunnen de paarden bij huis staan en kost het minder energie om de dieren te verzorgen. Hij hoeft nu immers niet meer twee keer per dag op de fiets om de paarden te verzorgen.

Leren omgaan met beperkingen.

De ander heeft een succesvol naaiatelier opgezet, een ander schrijft voor de lokale krant en weer een ander gebruikt zijn creativiteit om zelfontworpen meubels te maken. Allemaal op een manier die passend is bij hun beperkte energie niveau. Nu zij allemaal hun activiteiten zo hebben kunnen plannen ervaren ze minder grenzen, frustratie en beperkingen.
Nog mooier is wanneer mensen zelfs na of tijdens ziekte kunnen zeggen dat het ze veel meer heeft opgeleverd dan dat het ze gekost heeft. Vorige week had ik nog een gesprek met een mevrouw die al 20 jaar afhankelijk is van een rolstoel. Ze heeft 20 jaar geleden een beroerte gehad en is hierdoor halfzijdig verlamd geraakt. Ze was voorheen model en had een bruisend sociaal leven. Nu zit ze drie dagen op een dagbesteding. Ze vertelde dat ze nu erg gelukkig is, zelf gelukkiger dan voor dat ze in een rolstoel zat. Ze had nu veel meer oog voor al het moois om haar heen, geniet veel meer van de lieve mensen om haar heen en heeft de tijd om daar bij stil te staan. Ze hoeft niet meer te haasten of aan verwachtingen van anderen te voldoen. Mooi en bijna ongelooflijk.

Tony Robbins “Life happens for you not to you”

Jonge vrouwen komen bij mij omdat ze weinig energie hebben, al dan niet met aanwijsbare reden. Wat op valt is dat hen vaak iets is overkomen, burn-out, gepest, zieke ouders, zelf ziek geweest zonder dat ze het zich bewust zijn gedragen zij zich als slachtoffer. Het is hen overkomen en dat is verschrikkelijk maar dat wil niet zeggen dat het ze niet iets geleerd en dus gebracht heeft. Ze staan nu anders in het leven, waarschijnlijk sterker. Al voelen ze dat op het moment dat ze bij mij starten nog niet. Zoals Tony Robbins

heel mooi kan zeggen. “Life happens not to you, but for you”. Dat het gene dat je overkomt hoe zwart ook je sturing kan geven voor de rest van je leven. Ik geloof dit, heb het zelf ervaren. Wanneer jij ook zo naar je leven kunt kijken kun je zien dat je meer kunt dan je denkt! En ga je zien dat wat je is overkomen je sterker heeft gemaakt.  

Nog een voorbeeld een jonge vrouw met MS geeft aan dat ze door deze ziekte arbeidsongeschikt is beoordeeld. Best een zwaar oordeel wanneer je nog jong bent. Geeft bijna een soort gevoel dat je niets meer kunt. Maar voor haar betekent het niet dat haar leven ophoudt. Tuurlijk loopt ze nog wel eens tegen (nieuwe) grenzen aan maar ze wil gewoon de dingen doen die bij haar horen. Ze is gaan kijken wat ze nog wel kan en heeft hier ook haar weg in gevonden. Dit wil ze ook heel graag delen met andere chronisch zieken. Kijk naar wat je nog wel kan en geef zo weinig mogelijk aandacht aan dat wat niet meer lukt. Haar ziekte heeft haar eigenlijk de kracht gegeven om meer voor anderen te doen dan ze eigenlijk ooit had kunnen bedenken.

Van beperking naar kracht

Wil jij ook van je beperking je kracht maken? Wil jij ook weer de baas worden over je eigen leven? Met de online cursus krijg je handvatten om dit te bereiken.

Wanneer je weet hoeveel energie je hebt en welke mogelijkheden je hebt om energie te besparen of anders te verdelen wordt het op eens makkelijker om te kiezen voor wat jij zelf wilt. Je krijgt aandacht voor dat wat wel lukt.
Vaak zit je zo vast in je leven zoals je het nu is. Al dan niet met een chronische diagnose. Ben je blij dat je het allemaal red. En zie je geen mogelijkheden meer om je leven te leiden zoals jij het wil. En zie je al helemaal niet wat deze beperkte energie jou oplevert.
 

Met de cursus “meer dan Moe help ik je stap voor stap naar je huidige manier van leven te kijken en te gaan vertrouwen in dat gene wat je wel kan. Kleine stappen zodat het goed in te passen is in je eigen leven en zodat jij het ook kan!

En omdat ik jullie gun om je kracht te vinden. Is de cursus deze maand en in juli ook nog slechts €85,-! Kijk snel op www.ergotherapielavie.nl/online-cursus  

Dus grijp je kans om ondanks je vermoeidheid weer de baas te worden over je eigen leven.

 Zoals Jules Deelder ooit zei “Binnen je grenzen ligt een zee aan mogelijkheden”

 

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.