28 augustus 2017

Review | Online ergotherapie volgen, écht een uitkomst tegen je vermoeidheid!

Ik heb Nicole van TiepiesNicole.nl, gevraagd om de online cursus te volgen. De vraag was of ze haar eerlijke mening wilde geven over de cursus, hieronder haar verhaal.

Opeens staat je hele leven op z’n kop. Niets lukt meer zoals voorheen. Je lijf vertoont plotseling de meest vreemde klachten en hierdoor werkt je mindset nu ook niet bepaald mee.

Dit alles zijn de praktische gevolgen van een aandoening, in mijn geval Multiple Sclerose.

Wat doe je dan, als je voor oud vuil op de bank ligt en je je afvraagt: “Is dit mijn leven vanaf nu?” Al in een vroeg stadium heb ik mijzelf gedwongen hulp te zoeken in de paramedische zorg. Het volgen van ergotherapie, gesprekken voeren met een maatschappelijk werkster en het bijwonen van het Ppep4all traject. Deze consulten hebben ervoor gezorgd dat ik me, in de beginfase rondom de diagnose, staande heb weten te houden.

Maar wat nu, hoe mijn situatie weer veranderd is? Een re-integratietraject waarvan duidelijk is dat dit niet positief zal worden afgesloten, gedwongen ontslag, afkeuring, actieve laesies op de MRI, toenemende lichamelijke klachten… Het lijkt maar niet op te houden.

Op dat moment, in weer een donkere periode, werd ik benaderd door Célie. Zij heeft een eigen praktijk, La Vie Ergotherapie & Coaching en heeft een online cursus ontwikkeld. In deze cursus “Meer dan Moe!” leer je weer eigen baas te worden over je vermoeidheid. Of ik misschien interesse had om dit traject te testen?

Nu is vermoeidheid toch wel een klacht welke de meeste impact heeft op mijn leven. Nog meer dan de tintelingen, het wazige zicht, de zenuwpijnen en ga zo maar door. Die alom aanwezige vermoeidheid. Die niet uit te leggen valt. Die aanwezig is na een nacht met tien uur slaap. Die vermoeidheid die er mede voor zorgt dat je productieve dagindeling is ingekort van veertien naar twee uur. Die je als lood in je schoenen (en in je oog, hoofd en benen) iedere dag weer met je meezeult. Zal ik nog even doorgaan?

Afijn we hebben het dus over extreme vermoeidheid. Kan ik deze vermoeidheid, door het volgen van een online cursus, beter onder controle kunnen krijgen? Zou het echt?

Met deze nieuwsgierige insteek ben ik aan de slag gegaan. Het voelde aan als een nieuwe uitdaging. Alsof je een nieuwe thuisstudie gaat volgen. Herken je dit enthousiasme?! Ik kon (eindelijk) weer eens iets bereiken, met als grootste beloning: grip krijgen op mijn situatie. Je bent misschien niet langer meer machteloos.

Het traject duurt een tweeëntwintig aantal weken, ik zal je alvast waarschuwen. Je bent hier niet zomaar na een tweetal weken mee klaar. Deze tijd is echt nodig. Gun jezelf dit! Aan het eind van de periode ben je als mens gegroeid, je krijgt meer grip op je leven én je komt achter welke dingen nu voor je werken. Of welke niet.

Persoonlijke groei vanuit je bed

Tijdens de diverse modules wordt een beetje zelfdiscipline van je verwacht, alsmede een open blik. Het is tenslotte een online zelfstudie. Je zult het zelf moeten doen. Toch is de cursus gemakkelijk vol te houden.

Ik vond het erg fijn dat het zo flexibel in te delen was. Voelde ik me een week echt niet goed, dan kon ik de module toch gewoon wat later volgen? Punt is, dat je ‘m wel gaat volgen en niet overslaat! Ook de locatie (bureau, bed of bank) en tijdstip kon ik zelf bepalen. Ideaal!

Het komt denk ik vooral door de positieve insteek die Célie aan het gehele traject geeft. De bijgeleverde hand-outs bevatten heel wat praktische informatie, houden je continu een spiegel voor én laten je doelgerichte opdrachten vervullen.

Opdrachten waar je echt iets aan hebt! In het eerste gedeelte van het traject draait alles om inzicht krijgen in je patronen. Waarom doe je de dingen zoals jij ze doet? Hoe heb jij jouw leven vormgegeven, al dan niet in je hoofd, wat nu dit beeld noodgedwongen veranderd is?

Ga je door op de manier zoals je nu je leven indeelt? Of kun je er – door enkele kleine grootse veranderingen – nog iets mooiers van maken? Geloof mij, die eerste modules zijn heel confronterend.

Je wilt ermee stoppen. Je gaat het niet leuk vinden. Je gooit alles in de prullenbak. Digitaal of niet. Later, als je erover na hebt gedacht, vis je de informatie weer uit de prullenbak. Er is een proces bij je gestart. Diep daarbinnen. Je weet dat er iets moet veranderen.

Je wilt maar wat graag dat er iets veranderd. Dit alles zal je zelf moeten bewerkstelligen. Je zet door. Je bekijkt de filmpjes nog een keer. Je leest de informatie weer een keer door op de hand-outs en gaat doelen opstellen.

De extra filmpjes horen bij de cusus. Célie vertelt hierin nog meer informatie die bij het onderwerp van de module hoort. Ze licht gegeven tips nog meer toe, of voorziet je van extra handigheidjes. Al deze informatie zorgt ervoor dat je leven een stuk aangenamer gaat worden.

De uitleg over soorten vermoeidheid heeft mij enorm geholpen. Niet alleen om mijn eigen vermoeidheid beter te doen begrijpen, maar ook bij anderen. Door deze kennis kan ik mijn gradaties aan vermoeidheidsklachten beter uitleggen aan derden. Dit zorgt weer voor meer duidelijkheid, meer begrip en levert iedereen uiteindelijk meer energie op!

Het in kaart brengen van mijn activiteiten vond ik best vermoeiend… “Dat heb ik al eens eerder gedaan”, was een negatieve gedachte die in mijn hoofd dwarrelde. Weg met die negativiteit! Toch heb ik braaf de lijsten weer ingevuld en de modules erop begreep ik waarom ik deze lijsten in heb moeten vullen. We gaan vormgeven aan het begrip energie! Mijn batterij!

Goed, ik heb nu een beeld bij mijn energieverdeling. Heel praktisch! Ik weet nu welke activiteit ik op een dag moet of wil doen en wat ze me kosten. We gaan weer een ander element aanpakken. Maak ik alle energie in één keer op, zoals die reep chocolade, of niet? Wat kan ik er allemaal aan doen om zo zuinig mogelijk met mijn energie om te gaan?

Dit, mijn liefste lezers, vond ik het leukste van de gehele cursus. Voor de helft hebben we onszelf helemaal ontleed, nu gaan we onszelf weer opbouwen. Ik ben altijd al dol geweest op legosteentjes! 😉

Er staan mij nog een aantal modules in het verschiet. Zodra ik de hele cursus erop heb zitten, ga ik mijn uiteindelijke doel met jullie bespreken. Ben ik de baas over mijn eigen vermoeidheid geworden? Heb ik mijn doel weten te behalen? Omdat ik nu al weet dat dit een artikel gaat worden met positieve uitkomst, vat ik de cursus alvast kort voor jullie samen. Als ik je nu alvast kan helpen, waarom nog wachten?! Ga zelf aan de slag!

Mijn mening over de online cursus “Meer dan moe!” van La Vie ergotherapie & coaching:

+ vakkundige ergotherapeut
+ naast erg vakkundige kennis ook ervaringsdeskundige
+ inzicht
+ laagdrempelig
+ confronterend

+ inzichtelijke vragen (voor/aan jezelf)
+ duidelijke uitleg in combinatie met beeldend gebruik (werkt voor mij hartstikke goed)
+ enthousiast
+ positieve mindset
+ geweldige tips

+ fijne hand-outs, om uit te draaien. Zo heb je bij een veranderde situatie de cursus bij de hand!
+ filmpjes, met meer achtergrondinformatie en tips
+ groeiende Facebook groep voor extra ondersteuning
+ je kunt bij vragen altijd mailen met ergotherapeut Célie
+ flexibel/eigen tempo
+ deze online cursus gaat dieper in op de theorie/praktijk dan bij eerder gevolgde therapieën

+/- algemeen opgesteld, normaliter is ergotherapie echt een maatwerk pakket.
Doordat dit een online cursus is, is dit niet het geval. Zelf heb ik hier geen moment ‘last’ van gehad. Met enkele filmpjes had ik ook echt het idee dat Célie mij persoonlijk aansprak (en door had dat ik de opdrachten uit de vorige module nog niet gemaakt had…). Daarnaast kun je altijd bij haar terecht, of via de Facebookgroep contact zoeken met lotgenoten.

– ik wil nog meer leren, komt er een vervolgcusus?
– de filmpjes mogen voor mij in een nog wat strakkere settingsetting worden vormgegeven. Alhoewel het nu toch ook wel heel persoonlijk voelde. De afstand voelde heel erg kort aan, ondanks dat Célie zich aan de andere kant van het land bevond! Fijn!
– spiegel voorhouden. Iets wat ik absoluut niet leuk heb gevonden. Maar wel ontzettend noodzakelijk is geweest.

Célie, hartelijk dank dat ik de online cursus “Meer dan moe!” heb mogen testen! Ik kan het iedereen echt aanbevelen, je hebt mij door deze cursus mijn spontane leven teruggegeven!

Ondanks dat ik echt volgens planning mijn dagen indeel, heb ik weer het gevoel dat ik vrij kan bewegen. Heel erg bedankt, voor dit normale leven met een uitdaging!

 

—-

Nicole schreef dus voor mij een review van de online cursus “Meer dan MOE”

Lees hier, op haar eigen site, haar hele verhaal.

 

http://tiepiesnicole.nl/online-ergotherapie/#more-3380

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.