03 oktober 2017

A blessing in disguise

Ik heb al vaker in mijn blogs gesproken over accepteren en hoe ik vind dat je beperking of je nieuwe grenzen ook je kracht kan zijn.  Ik weet uit ervaring maar spreek ook veel mensen die een ziekte hebben door gemaakt of een aandoeningen hebben die hen dwongen op een andere manier te gaan leven. En de kern in al die verhalen is dat de ziekte of aandoening eigen een cadeautje is geweest.

“A blessing in disguise.”

Wij mensen zijn soms zo gewend om alleen maar negatief te denken en te kijken. Hebben we duizend complimenten gehad maar toch blijft die ene negatieve reactie hangen.  Het is echt aan jou om te kiezen hoe je er mee om gaat.  Ziekte of een aandoening op zichzelf is ook niet positief, het is ook naar, vervelend of frustrerend. Dat bedoel ik ook niet. Maar het levert je op één of andere manier waarschijnlijk ook iets op. Je groeit er van, of je kunt beter keuzes maken, je hebt nu een geaccepteerde reden om NEE te zeggen. Je hebt (meer) aandacht voor dat wat wel belangrijk is, of het heeft je misschien wel beschermd voor andere aandoeningen. Zo vertelde laatst een cliënt mij het volgende.

“Ze was vroeger  directie secretaresse geweest en nu door de reuma (RA) lukte haar dit niet meer. Ze werkte nu minder en had een baan waarbij haar perfectionisme haar minder in de weg zat. Dit perfectionisme in combinatie met haar oude baan had haar anders zeker een burn-out opgeleverd zei ze. Meerdere mensen om haar heen hadden dit gehad en daar was ze toch bang van geworden. Ze was dan ook naast haar werk soms krampachtig bezig geweest om te ontspannen zodat ze maar geen burn-out zou krijgen. Nu ze een andere baan, met veel minder uren heeft kan ze ondanks de pijnklachten toch makkelijker ontspannen, meer genieten, is ze vrolijker en ook gezelliger. ”

Door de reuma is ze ziek thuis komen te zitten, hoewel ze wel steeds probeerde haar uren op te bouwen lukt dit niet en verloor ze haar baan aan het einde van de Poortwachtersperiode en heeft ze gelukkig deze nieuwe baan gevonden. Nu na het volgen van de cursus zei ze dat ze eigenlijk zelf al eerder ontslag had moeten nemen, maar op dat moment wilde ze gewoon niet toegeven dat het haar niet lukte. Dat voelde zo als falen.

Een burn-out was echt haar angst. Terwijl dat wanneer je iemand spreekt die ooit een burn-out heeft gehad dit ook vaak achteraf als een harde les of vermomd cadeautje ziet.  Na de burn-out weet je vaak heel goed wat je in ieder geval niet meer wilt. Goede hulp laat je ook inzien wat je dan wel wilt. Dit is vaak iets wat buiten je comfortzone of het bekende ligt. Je hebt vaak niet door dat je in deze zone zit. Je vindt je werk prima, je woont prima en je hebt ook een prima gezinsleven. Je leven lijkt perfect. Pas wanneer je iets overkomt ga je dingen meer of minder waarderen. En is dat perfecte leven eigenlijk helemaal niet zo perfect.  Je wordt gedwongen om te kijken naar wat jij nu eigenlijk zelf echt wilt en hoe fijn is dat! Hoe spannend en moeilijk ook met de imperfectie van het leven krijg je eigenlijk een veel mooier leven terug.

Dit zijn een paar voorbeelden maar zo hoor ik ze zo vaak. Eerst moet je helaas door een dal, maar daarna komt er ook echt een piek. Hoe hoog die piek is of wordt is echt aan jou.

In de zorg heb ik geleerd om mensen te helpen met beter worden. Maar wat is beter?

Is beter dat je weer gezond bent of dat je gegroeid bent? Misschien wil je lichaam jou iets vertellen? Heeft de ziekte een functie? Ben jij bijvoorbeeld iemand die altijd voor anderen heeft gezorgd tot het moment dat je ziek werd. Merk je nu dat anderen helemaal niet zo voor jou klaar staan als jij voor hen hebt klaar gestaan? Dat  is heel vervelend zijn maar wanneer je gaat kijken wat je van deze situatie kan leren is dat je misschien minder aan de ander moet denken en eerst eens voor jezelf moet gaan zorgen. Wat vind jij belangrijk of waar wordt jij blij van? Nu in de huidige situatie heb jij tijd om daar eens over na te denken. Wat wil je nu eigenlijk zelf?

Wil je naast deze vragen nog meer geholpen worden om je leven terug te krijgen. Je vermoeidheid de baas te worden?  Vraag hier onder de 5 basis stappen aan. Deze stappen doorloop ik met al mijn klanten die beperkt werden door hun vermoeidheid en of pijn.

Vraag hier de 5 basis stappen om je vermoeidheid de baas te worden aan.Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.