11 maart 2018

3 Fabels over chronische vermoeidheidsklachten

Er gaan nog al wat ideeën in de rondte over moe zijn. Iedereen is wel eens moe. Dus hoe erg kan het zijn. Toch? Dit is een veel gehoorde reactie bij mensen met chronische vermoeidheid.

Wanneer je lang, langer dan zes maanden, zo moe bent dat je belemmert word in het uitvoeren van dagelijkse dingen  wordt het verhaal toch echt wel anders. Opeens moet je veel bewuster gaan kijken naar je energie. Toch heb je waarschijnlijk een aantal aannames gedaan die mogelijk niet waar zijn. Deze aannames of Fabels zoals ik ze hieronder noem, wil ik graag aan je voorleggen.

 

FABEL 1

  • Om je goed te voelen heb je energie nodig.

Wanneer je chronisch vermoeid bent wordt er veel gesproken over energie. Het belangrijkste idee is dat je energie nodig hebt om je goed te voelen en lekker in je vel te zitten.
Alleen klopt dit niet. Om je goed te voelen  heb je vooral voldoening nodig. En voldoening krijg je door dingen te doen waar je niet alleen blij van wordt maar waardoor je het gevoel hebt dat je iets bijdraagt. Voor je gezin, je omgeving of de maatschappij.

Wanneer je vermoeidheidsklachten hebt zijn de dingen die je op een dag doe vaak terug geschroefd naar het doen van alleen de (hoogst) noodzakelijke dingen of minder belastende taken. En dit zijn dus niet perse de dingen waar je voldoening van krijgt.

Op je werk heb je bijvoorbeeld taken gekregen waarbij je je minder hoeft te concentreren of waarbij het niet erg is dat je vaker pauze neemt. Thuis doe vooral je de dingen die moeten gebeuren in het huishouden, voor je gezin. Prima om je dagen mee te vullen maar is het dat gene waar je ook blij van word, wat je voldoening geeft? Zo niet dan zal je je op de lange duur niet gelukkiger gaan voelen. Het is dus belangrijker is om dingen te doen waar jij voldoening uit haalt dan perse meer energie te hebben.

 

FABEL 2 

  • Er zijn activiteiten die je energie geven.

Alles wat je doet kost energie. Want als iets je energie geeft zou je dat anders zonder problemen 12 uur achter elkaar volhouden en dat je vervolgens meer energie hebt dan daarvoor.

Zeker wanneer je weinig energie hebt weet je dat dat soort activiteiten niet bestaan. Tuurlijk er zijn dingen die je graag doet en waar je blij van wordt maar ze kosten toch wel energie.

En dit betekent niet dat je deze activiteiten niet meer zou moeten doen. Juist wel! Zie ook fabel één.  Het gaat erom dat je niet in de valkuil stapt dat wanneer je iets doet waar je blij van wordt dat je te lang door gaat en daar vervolgens weer voor moet boeten.

Bovendien is het niet erg dat iets je energie kost. Wanneer je weinig energie hebt lijkt het soms een soort zonde om energie uit te geven. Maar echt waar, energie uitgeven is goed, voor je gemoed en voor je lichaam. Slapen wordt namelijk veel makkelijker wanneer je lichaam moe is van energie uitgeven.

Waarschijnlijk zijn er wel activiteiten die jou (bijna) geen energie kosten. En dat is fijn om te beseffen, want dat zijn de activiteiten om te doen om te herstellen, maar besef: ze geven geen energie.

De truc zit hem in dat je afwisselt in het soort activiteit en de verschillende zwaarte van activiteiten. Wanneer je een zwaardere activiteit hebt gedaan ga je daarna een activiteit doen die je geen energie kost.

Voorbeeld: Wanneer je in een keer 5 km hardlopend zou afleggen ben je aan bij de finish aan het eind van je latijn. Wanneer je echter om de 500 meter, weer 500 m wandelt kom je ook over de finish. Maar ben je waarschijnlijk een stuk minder moe.

FABEL 3 

  •  Je hebt nergens energie voor.

Sta jij op in de ochtend, en kleed jij je aan? Drink jij koffie? Ga je naar de supermarkt? Heb je gesprekken met mensen? Wandel je elke week 10 minuten? Werk jij halve dagen? Kun je alleen in de ochtend wat doen?

Ook al kosten enkele van bovenstaande activiteiten niet veel energie of ben je naderhand extreem moe. Je hebt blijkbaar energie omdat te doen wat je nu doet op een dag. Ook al is zijn het misschien maar kleine dingen en stelt het al helemaal niets voor bij wat je vroeger deed, je hebt dus wel energie. Dat is fijn, wees trots op jezelf dat je lijf dat je die dingen toch wel doet. En wat nog fijner is met het weten dat je wel energie heb. Heb je ook weer mogelijkheden. En mogelijkheden zijn er om te onderzoeken en uit te breiden.

Bovenstaande bespreek ik als ergotherapeut met mijn klanten. Ergotherapie is voor veel mensen onbekend en al helemaal wanneer ik vertel dat ik weinig doe met hulpmiddelen. Wat ik dan wel doe is niet in één zin uit te leggen vandaag dat ik besloten uit te schrijven in onder andere een gratis e-book.

Dus wil jij net als mijn klanten ook echt je vermoeidheid de baas worden? Ik heb het proces wat ik met mijn klanten doorloop terug gebracht naar vijf basis stappen. Wil je deze vijf stappen lezen vraag hier hieronder de vijf stappen aan en je krijgt ze een voor een in je mailbox.

Vraag hier de 5 basis stappen om je vermoeidheid de baas te worden aan.Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.