19 juni 2019

Zo geef je minder energie uit aan het huishouden.

Wist je dat  jij 18 uur per week bezig bent met schoonmaken!

Gemiddeld besteden vrouwen bijna 18 uur per week aan het huishouden en dan in dat zelfde huishouden besteed een man ook nog eens gemiddeld 11 uur per week.

Dit heeft het Sociaal Cultureel Planbureau in kaart gebracht.

Niet gek dus dat wanneer je beperkt wordt door pijn of vermoeidheidsklachten het huishouden op eens een “ding” wordt.

Ik ben zelf alles behalve een Marie Kondo. Ik ben meer het type dat handdoeken vanuit de droger rechtstreeks in de la gooit. In plaats van eerst op te vouwen. Sterker nog dit doe ik…

Ons huishouden bestaat uit vijf personen en elke dag wordt er wel door 1 of twee personen gesport. Daarbij hebben de kinderen twee keer per week gym op school waar ook gedoucht wordt en dan vinden we het ook prettig om in de ochtend wakker te worden onder een warme waterstraal. Dat zijn dus positief gerekend zo’n  8 handdoeken per dag die in de wasmand terecht komen…. De handdoeken hebben dus bijna geen tijd om rustig in de la te liggen. Toen ik voor de zoveelste keer de handdoeken van de waslijn aan het plukken was dat ik, waarom zou ik ze nog opvouwen? Daar ben ik dus ook mee gestopt.
Je wil niet weten hoeveel tijd en energie mij dat scheelt in de week. 😉 En ik krijg nooit meer moppers omdat de handdoeken “op” zijn. Win-win.

Hetzelfde doe ik met onderbroeken, hemden en sokken. Iedereen mooie bakjes in de kast, op die manier blijft het toch ook een soort van netjes.

Maak keuzes wanneer je weinig energie hebt.

Toen ik volledig afhankelijk was van hulp. Zag ik dat mijn schoonmoeder elk kledingstuk 1 x vaker vouwt dan ik dat deed. Niet erg wanneer je genoeg energie hebt maar hoeveel verspilde energie is dit per wasmand, wanneer je slechts over beperkte energie beschikt.

Klanten van mij zijn meestal erg verbaasd wanneer ze van mij horen, dat bijna alle huishoudelijke taken anders kunnen. De gedachte die vaak bij hen op komt is, zo “hoort” het toch niet.

Maar waarom zou je dingen doen zoals het hoort wanneer het je meer tijd of energie kost dan strikt noodzakelijk?

Kijk eens naar hoe jij de dingen in je huishouden doet. Wat kan misschien anders waardoor het jou veel minder energie en tijd kost. Wie weet is het aantal uur dat we besteden aan het huishouden dan over een aantal jaar flink gedaald.