10 mei 2020

ElVoSiCo bij vermoeidheid

Elvosico is het ezelsbruggetje van ergotherapeuten. Een soort checklist om te kijken op welke manier er energie bespaard kan worden op een activiteit of meer energie kunt overhouden.

Elvosico is natuurlijk een afkorting en wel voor:

El:  Elimineren
Vo: Volgorde aanpassen
Si : Simplificeren
Co: Combineren

El van Elvosico is Elimineren.

Eigenlijk de eerste vragen die jij jezelf kunt stellen.. “Moet deze activiteit ook daad werkelijk (door jou) gedaan worden? Wil je deze activiteit (zelf) doen? Kan iemand anders het misschien ook doen. Of je kunt je afvragen of het moet het überhaupt gedaan worden? Zo heb ik zelf het vouwen van handdoeken geëlimineerd. Deze gaan vanuit de droger rechtstreeks, on-gevouwen de handdoeken -la in. Het zelfde geld voor het ondergoed. Het gebruik van de droger is trouwens ook al een vorm van elimineren. Je hoeft immers de was hierdoor niet op te hangen. Robotgrasmaaiers, -stofzuigers allemaal mogelijkheden om activiteiten te elimineren. Gesneden groente kopen in plaats van zelf groente snijden. Geschilde aardappels kopen in plaats van zelf schillen.
Je kunt ook per week of per dag iets elimineren. Wellicht kan de frequentie omlaag van een activiteit. Bijvoorbeeld niet elke dag boodschappen doen, maar misschien een keer per week. Niet elke dag douchen of haren wassen.

De Vo En de Co van Elvosico staan voor volgorden en combineren

Soms kun je de volgorden van je activiteiten aanpassen waardoor je zonder rust te nemen wel herstel kunt pakken.

En een mooi voorbeeld van combineren is wanneer je dan toch naar boven loopt dat je dat pas doet wanneer ook de was klaar is om opgehangen te worden. Hierdoor hoef je maar een keer de trap op.

Si van Elvosico gaat over simplificeren


Ergens lijkt Simplificeren wel op Elimineren. Want je kunt activiteiten ook versimpelen door onderdelen van een activiteit weg te laten. Een handeling weg te laten.
Was ophangen zonder wasknijpers, hierdoor wordt het was afhalen ook simpeler. Was vouwen mogelijk kun je de kleding eenmaal minder dubbelvouwen dan je nu doet. Die geschilde aardappels die je kocht kun je afgieten in een vergiet, dat  is makkelijker dan omkeren met de deksel erop.  
Een automaat is makkelijker autorijden dan een schakelauto. Swifferen is simpeler dan stofzuigen. Ramenwassen met een schoonmaak systeem is simpeler dan met zeem en trekker. Schoenen zonder veters zijn makkelijker aantrekken.  Bladblazen is makkelijker dan harken. Onkruidbranden is simpeler dan onkruid krabben.

Deze 8 weken in quarantaine heeft ons ook geleerd wat geëlimineerd en gesimplificeerd kan worden. De reistijden verdwenen door alle online vergaderingen. Vergaderingen duurden opeens geen uur meer, maar in een mum van tijd werd er besloten wat besloten moest worden. Sociale verplichtingen werden geëlimineerd of versimpeld door het plegen van een telefoontje in plaats van een visite. Vriendenborrels via Teams of Zoom. Toch ook bijzonder gezellig!  Boodschappen worden online besteld. Sportlessen worden online gegeven waardoor er geen reistijd en energie verloren gaat en er geen oppas geregeld hoeft te worden.     

Welke activiteit die door de corona verplicht geëlimineerd of versimpeld is zou jij graag op deze manier willen blijven doen?

Leave a Reply