ERGOTHERAPIE

Kun jij de ene dag meer dan de andere dag?
Is het elke ochtend weer de vraag of het een goede of slechte dag is?
Voel jij je de ene redelijk tot goed, maar sta je de andere dag gebroken op?
Is het voor jou onduidelijk hoe dat kan?
Komt het niet omdat je de dag ervoor te veel of te zware dingen hebt gedaan?
Of weet je wel waardoor het komt maar weet je niet hoe je het anders zou kunnen doen?

Ergotherapie kan heel goed helpen wanneer je minder energie hebt als gevolg van een ziekte zoals MS, kanker, Lyme, Q-koorts, SOLK of vanwege chronische pijn. Maar ook wanneer er misschien geen duidelijke oorzaak is. 

Een ergotherapeut is een kei in het analyseren hoe jij nu de dingen doet, waarom jij de dingen op die manier doet en wat er mogelijk anders kan. Praktische adviezen waar jij direct mee aan de slag kan. Dus niet een oefen programma maar toepasbare oplossingen.   

Heb je behoefte aan iemand die letterlijk met je meekijkt in jouw leven om te zien hoe jij meer energie kunt overhouden? Heb je moeite met het toepassen van adviezen die je van artsen hebt gekregen? Woon je in de regio Salland? Dan kom ik graag bij jouw thuis. Dus geen reistijd en onnodig energie verlies voor jou. Daarnaast is het voordeel dat mijn adviezen nog meer op maat zijn omdat ik ook jouw omgeving mee kan nemen in het proces.

Samen zoeken we waar jouw feitelijke grenzen liggen en waar je bewustere keuzes kunt maken in wat je wel en niet doet. Je leert je grenzen herkennen, maar ook accepteren en respecteren.
Je krijgt inzicht in waarom verschillende activiteiten nu precies zwaar voor je zijn. We zoeken samen passende oplossingen vinden waardoor die activiteit jou het minste energie kost.

Je kunt uiteindelijk het leven leven wat jij zelf wil binnen jouw mogelijkheden.

Je krijgt tools en tips die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven. Deze tools en tips kun je ook op andere momenten, wanneer het leven je weer een uitdaging geeft, er weer bij pakken. Op die manier blijft de informatie voor de rest van je leven toepasbaar.

Veel gestelde vragen

 

Waarom heb je geen contracten met zorgverzekeraars?

Van 2011 tot 2019 had ik gewoon contracten met zorgverzekeraars. Voor mij als eenmanspraktijk zijn de organisatorische eisen logischerwijs het zelfde als voor een grote ergotherapie praktijk. Elk jaar betekende dit meer kosten, meer administratieve rompslomp (de paarse krokodillen) die m.i. niets doen voor zinnige zorg. Vandaar dat ik in 2019 ervoor heb gekozen zelf geen contracten meer aan te gaan met de zorgverzekeraars.

Daarbij komt dat ik graag wil werken met mensen die gemotiveerd zijn om echt naar zichzelf te kijken. Echt dingen in hun leven willen veranderen om zo ook een ander leven te krijgen.

Veel mensen kwamen bij mij of omdat de dokter het zei of omdat het gratis was. Even horen wat ik te zeggen had kon dan wel. Wat heel vaak tot minder resultaat leidde dan nu. Nu mensen zelf een klein deel zelf moeten betalen, zijn ze meer gemotiveerd. En het blijkt dat ik daardoor in minder behandelingen hetzelfde en misschien zelfs een beter resultaat behaal.

Worden de behandelingen bij La Vie, ergotherapie en coaching vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De ergotherapie behandeling zin in het basispakket van jouw zorgverzekering voor 10 uur per kalender jaar. (Let op: er wordt aanspraak gedaan op de wettelijke eigenbijdrage.) Heb je een aanvullend pakket dan heb je wellicht recht op meer uren ergotherapie vergoeding.

De behandelingen van La Vie, ergotherapie en coaching worden voor 70% tot 100% vergoed. Welk percentage jij vergoed krijgt is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en polis. Mijn advies is altijd dit zelf na te vragen bij jouw zorgverzekeraar.

Mijn kwartier tarief is €17,50 (Code 5000)

Mijn aan-huis- toeslag in Salland is 16,85 (Code 5001)   

Voor een behandeling komt het bij een vergoeding van 70% meestal neer op een bedrag van +/- €25,- wat je zelf nog moet betalen.

Mijn ervaring is dat wanneer je zelf ook moet betalen voor een behandeling je ook veel meer betrokken bent bij de behandeling. Je wil immers waar voor je geld. Veel gratis adviezen worden in de kast gelegd en daarmee verandert er niets aan jouw situatie.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dat is natuurlijk lastig precies te zeggen. De eerste drie keer zijn we samen bezig met het uitzoeken tegen welke dingen je aan loopt en waarom dit zo is. Je kijkt samen met mij vanaf een afstandje naar de dingen die je nu doet op een dag, waarom je ze doet zoals je ze doet en waarom dat misschien voor jou beter anders kan. Vervolgens ga jij zelf met deze inzichten aan he werk. Meestal zie ik je daarna nog een paar keer. Maar dat hangt van jou af. Soms zie ik mensen vaker omdat ik de stok achter de deur ben om ook echt dingen anders te gaan doen.
Ben jij iemand die makkelijk zelf aan de slag gaat met de verkregen inzichten dan hoeven we minder vaak af te spreken. Gemiddeld zie ik mensen zo’n vijf uur.    

Waar vinden de behandelingen plaats?

Ik kom bij jou thuis, tenzij dit voor jou een groot bezwaar is. Waarom ik bij jou thuis kom?
Ten eerste is dit voor jou het prettigst. Je hoeft geen energie uit te geven aan reizen. Hierdoor is het makkelijker om je aandacht volledig bij het gesprek te houden. Bovendien is het zo dat ik een veel beter beeld krijg hoe jouw situatie eruit ziet. En we kunnen oefenen daar waar jij ook tegen de problemen aanloopt.

Wordt online ergotherapie ook vergoed?

Vooralsnog is er naar mijn weten geen vergoeding voor online ergotherapie en dus mijn cursussen. Wellicht wil jouw zorgverzekeraar of jou werkgever wel een deel vergoeden, maar dat zal je dan moeten navragen. 

Hoe zit het met de vergoeding rondom Covid 19 gerelateerde klachten?

Wederom wil ik je vragen dit zelf uit te zoeken bij jouw zorgverzekeraar.
Wat er op dit moment bij mij bekend is, is dat je dan verplicht bent een verwijzing van de huisarts of specialist te hebben. Op deze verwijzing moet de AGB-code van de arts vermeld zijn. Deze moet ook op de factuur/ declaratie vermeld worden.
Daarnaast ben je wellicht verplicht mee te doen met een wetenschappelijk onderzoek om voor de Covid herstelzorg in aanmerking te komen. Ik neem op dit moment nog niet deel aan soortgelijk onderzoek.