11 februari 2021

Evolutie therorie

Vandaag, 12 februari is de geboorte dag van Darwin. Darwin is bekend om zijn evolutie theorie.  
En hierdoor moest ik denken aan hoe ik en mijn praktijk ook steeds een soort van evolutie doormaken.
En ik vond vandaag wel een mooi moment omdat aan je te vertellen. Misschien volg jij mij al  langer en ken je het verhaal of misschien ook niet.

Toen ik ruim twaalf jaar geleden met mijn eigen praktijk begon had ik het idee om mijn kennis en kunde die ik had opgedaan tijdens mijn werk in de revalidatie dichter bij de mensen te brengen. Je kwam immers niet zo snel voor een revalidatie traject in aanmerking, wanneer je chronische pijn of vermoeidheid ervaarde. Of er waren en zijn lange wachtlijsten. Maar de hulpvragen waren er wel. Ik had hier iets te bieden. Dat ging ik doen.  

Echter in de eerste lijn waren de verwijzers vooral bekend met ergotherapeuten die hielpen met het aanvragen van hulpmiddelen, vooral ook voor de op zichzelf wonende ouderen. Dus zo kwam het ook dat mijn dagen vol zat met het aanvragen van sta-op-stoelen, scootmobielen, bijbehorende scootmobiel-rijlessen verzorgen en steunkousen aantrek-hulpen adviseren etc. etc. Ik volgde scholingen over dementie en Parkinson. Fijn voor de praktijk, want die was op dat moment echt wat je noemt succesvol. Maar het was niet wat ik echt wilde en waar ik echt blij van werd. Dus hoe succesvol is dat dan?

Ik was al wel begonnen met het via social media, in eerste instantie twitter, meer bekendheid gaan geven over mijn nog steeds vaak onbekende vak en dan twitterde ik het meest over mijn begeleiding bij chronische pijn en vermoeidheidsklachten. Ik deed veel contacten op die tot op de dag van vandaag nog waardevol zijn.

Ondertussen maakten we privé best een heftige periode mee waarin ik door mijn zwangerschap zelf een chronisch pijn patiënt werd en we tijdens een latere zwangerschap ook nog ons zoontje verloren. Een zware maar leerzame periode. Wederom ervaarde ik ook nu de kracht van online connecties.

Ik besefte dat ik meer aanwezig wilde zijn bij de kinderen maar ook dat ik meer bezig wilde zijn met mijn liefde voor het begeleiden van mensen die “moeten leren leven met chronische pijn en of vermoeidheid.”

Ik koos ervoor om de verwijzingen die niet in dit plaatje pasten door te sturen naar mijn concullega’s zoals ik ze toen noemde. Een heftige keuze omdat dit betekende dat ik opeens veel minder aanvragen had. Het voelde echt als falen.

Ik begon te onderzoeken of ik mijn begeleiding ook online kon geven. Zo vergrootte ik mijn werkgebied en kon ik het makkelijker combineren met de kinderen. Bovendien zag ik ook voor mijn klanten mogelijkheden. Want ze hoefde niet weer naar een therapeut. Heel laagdrempelig wel de juiste begeleiding! Super toch?!  

Van collega ergotherapeuten en mensen in mijn omgeving kreeg ik alleen steeds te horen dat dat niet kon. Ergotherapie kan niet online. Door deze feedback durfde ik heel lang niet mijn mooie online product uit te rollen, überhaupt reuring aan te geven. Ook al waren de deelnemers die ook toen al wel kwamen heel enthousiast en echt geholpen met mijn online cursus.    

Toen ben ik zelf hulp gaan zoeken. Ik kon het niet alleen. Een coach, iemand die mij liet inzien waarom ik deed wat ik deed. Of eigenlijk niet deed, wat ik moest doen.  

Gisteren deelde ik een quote van @365dagensuccesvol “wat als het je niet langer overkomt, maar je juist helpt?”

Dit wist ik ook tijdens al deze struggels die ik beleefde in mijn privé als in mijn werk. Ik weet nu wat mij tegenhield. En hoewel ik het heel vaak nog super spannend vind om te vertellen wat ik te vertellen heb. Aan te bieden wat ik te bieden heb. Vertrouwen of mijn eigen gevoel. Weet ik dat deze hobbels mij uiteindelijk vooruit hebben geholpen in mijn eigen evolutie.

Nu is online ergotherapie helemaal niet meer zo vreemd en begeleid ik nu alleen nog maar mensen die ondanks of juist met/ dankzij hun chronische pijn of vermoeidheid hun eigen mooiste leven willen leven.

En alles wat er nog op mijn pad komt. Het cadeau waar ik niet om gevraagd heb. Hoe zwaar of lelijk misschien ook, zal ik uitpakken en het zal mij verder helpen. Daar vertrouw ik op.

Welke hobbels hebben jou geholpen in jouw groei? Of welke hobbel heb jij nog te beklimmen om die groei ook te gaan ervaren?     

1 Response

Leave a Reply