1 februari, trui uittrekken

Trui uittrekken #hetkananders

Als ergotherapeut kijk je ook vaak mee met de dagelijkse verzorging en het uit of aankleden wat daar aan vooraf gaat.
Pas wanneer je dat doet kom je er achter dat jouw manier van trui uittrekken net als alle andere dingen ook weer gewoon op verschillende manieren kan.

Zo kun je eerst je beide armen uit de mouwen halen. En vervolgens je trui over je hoofd trekken.

Je kunt ook eerst één arm uit de mouw halen. Dan je hoofd in de trui en aan de onderkant weer uit de trui om vervolgens de andere arm ook uit de mouw te halen.

Je kunt dan in beide variaties de boord van de mouw vast houden met de andere hand zodat de mouw niet mee naar binnen gaat. En dus mooi recht blijft zitten. Of je doet dit niet en trekt de mouw mee naar binnen waardoor de trui aan het eind half krang en half recht in de wasmand beland. Of je trekt de hele trui binnenstebuiten, maar dat hangt dan van je techniek af.

Je kunt ook je trui bij de boord aan de onderkant van de rui vast pakken. Je elleboog aan één zijde in de trui zetten en ondertussen de boord steeds verder omhoogtrekt waarbij je de andere arm gestrekt omhoog houdt.

Je kunt de trui ook kruislinks voorlangs onderaan de boord vast pakken en omhoogtrekken. Op deze manier trek je de trui gelijk binnenstebuiten.   

Je kunt de trui ook achter in je nek bij de boord vasthouden en dan over je hoofd naar voren uittrekken.

Je kunt bij het trui uittrekken blijven staan of juist blijven zitten.

Ik ben heel benieuwd hoe jij je trui uittrekt? Heb jij misschien nog een andere variatie?
Ook leuk wanneer je bovenstaande variaties eens gaat uitproberen. Gewoon om eens je trui op een andere manier uit te trekken?

2 februari, Afruimen

Afruimen #hetkananders

Denk jij dat de manier waarop jij de dingen doet DE manier is. Dat er geen andere manier is? Think again! Elke dag deel ik meerdere manieren waarop je een dagelijkse activiteit kunt doen. Geen goed of fout, maar misschien wel beter of verstandiger wanneer je minder energie of pijnklachten hebt.
Bovendien wil ik jou bewijzen dat alles op een andere manier kan. Dat het aan jou is of en hoe je iets doet. Deze #hetkananders gaat over kleine activiteiten. Maar ik zou  het ook over schoolkeuzes, partnerkeuzes, woonkeuzes of de manier waarop jij je leven leeft kunnen hebben.

Vandaag gaat het over afruimen.

Wij gebruiken hiervoor onze kinderen.  Volgens een vast schema zijn zij wel of niet aan de beurt om na het eten de tafel af te ruimen. Als ze geluk hebben helpen wij of één van ons een handje.

Je kunt vragen of alle eters zelf hun bord en bestek in de vaatwasser zetten.

Maar je kunt het ook helemaal zelf doen.

Je kunt na het eten direct opstaan en de boel afruimen. Of eerst nog even natafelen en daarna pas starten met afruimen.

Verzamel je alle kleine dingen zoals het bestek en bekers eerst in een lege pan? Bijvoorbeeld wanneer je nog aan tafel zit. Of doe je dit terwijl je om de tafel heen loopt, waardoor je niet hoeft te reiken. Bij zowel rug als longklachten, wil je reiken namelijk zoveel mogelijk vermijden.

Je kunt alle servies en bestek één voor één naar de vaatwasser ( of gootsteen) brengen. Of borden en andere spullen zoveel mogelijk opstapelen en in één keer naar de vaatwasser tillen. De laatste manier kan wederom belastend zijn voor je rug.

Je kun in één keer alles opruimen of tussendoor pauze nemen.

Je kunt snel alles opruimen of hier rustig de tijd voornemen.

Je kunt klagen dat je de tafel moet afruimen. Of je kunt een gezellig muziekje erbij opzetten en er een feestje van maken. Aan jou de keuze!

3 februari, trapvegen

Trapvegen #hetkananders

Wanneer je een harde trap hebt kun je de trap stofzuigen maar ook vegen. Het stofzuigen van de trap neem ik een andere keer door.

Je kunt de trap elke dag vegen, een keer per week, een keer per maand, wat jij wil.

Met een bezem, stoffer, een swiffer of een droge doek. Of zowel een droog en daarna met een natte doek. Wanneer je beide doet kost het meer energie en heb jij dat er vandaag voor over?

Met een bezem kun je rechtop blijven staan. De hoekje raak je dan iets minder maar die kunnen misschien de andere keer weer meegenomen worden.

Je veegt van boven naar beneden. Je kunt speciaal voor het trapvegen naar boven lopen of wanneer je toch al naar beneden gaat direct de trap gaan vegen. Onze hond loopt ook naar boven dus ik veeg nogal vaak de trap. Ik heb dus standaard een klein borsteltje boven aan de trap liggen. Zo kan ik het “even” tussendoor doen. 

Je kunt het zand, de stof op de grond vegen. Of je veegt het op en gooit het weg. Of je laat het op de onderste trede liggen en wanneer je dan later gaat stofzuigen zuig je het op. 

Je kunt met gebogen rug de treden vegen of met een rechte rug. Wanneer je één knie op een trede laat rusten kun je makkelijker je rug recht houden.

Je kunt heel snel de treden vegen of je kunt hier rustig de tijd voor nemen.

Je kunt klagen terwijl je aan het vegen bent of je zet een glimlach op. Je zult zien dat het heel anders voelt.

4 februari, ochtendspits

Hoe fijn het ook is dat de kinderen weer naar school mogen. De ochtendspits heb ik niet gemist.

Het moment in de ochtend dat alles moet gebeuren om er voor te zorgen dat iedereen gewassen, gekleed, gegeten heeft. Tassen gepakt zijn. Honden uitgelaten en gevoerd. Spullen voor de middag klaar staan etc etc. De ochtendspits #hetkananders

Je kunt eerder op staan. Eerst een moment voor jezelf pakken voordat je in deze ratrace stort. Of waardoor je simpel weg meer tijd voor alle dingen. En je dus rustig aan kunt doen. Minder stress. Meer rust om rustig te blijven handelen.

Je kunt ook kijken welke activiteiten je kunt uitbesteden. Het liefst structureel zodat het niet elke ochtend nog weer een strijd is. Wanneer iedereen weet waar hij aan toe is gaat het vaak veel makkelijker.

Moeten de kinderen thuis ontbijten of kan dat bij de oppas? Moet de hond ’s ochtends een grote ronde of kan dat ook later op de dag? Moeten de kinderen of jij ’s ochtends hun en jouw kleding kiezen of kan dat in de avond?

Welke dingen kun je de avond ervoor al klaarzetten? Bijvoorbeeld ‘s avonds al de tafel dekken of het broodsmeren voor de lunch. De schoenen klaarzetten. Gym of werktassen gepakt.

Moet je alles opruimen voordat je vertrekt of kan er ook wat blijven staan voor het moment dat je weer thuis komt?

Kies je gevecht. Maak niet overal een strijd van. Het scheelt soms energie en frustratie om iets voor een ander te doen.

Doe een dansje, maak het gezellig. Je zult zien dat een beetje vrolijkheid de ochtendspits vergemakkelijkt.

Op het moment dat jij niet direct ook weg moet. Moet jij op dat zelfde moment ook aankleden en ontbijten? Of kun jij dat in de rust doen wanneer de anderen vertrokken zijn.

5 februari, deurbel beantwoorden

De deurbel beantwoorden #hetkananders

Toen ik een tijdje geleden een webinar gaf aan de MS vereniging Nederland vroeg ik welke dingen zij eventjes tussen door doen. En toen kwam het beantwoorden van de deurbel daarin voorbij. Het is namelijk typisch iets, een activiteit die tussen doorkomt. Die je niet kunt inplannen maar wel energie vraagt. Dus ook een mooie activiteit voor de #hetkananders.

De deurbel gaat onverwachts dan kun je direct opvliegen en richting de deur rennen.

Je kunt ook rustig je activiteit stoppen en rustig naar de deur wandelen. Dit scheelt jou heel veel energie.

Niet naar de deur gaan is ook een optie. Zeker wanneer er onverwachts aan de deur staat ben jij niet verplicht de deur te openen. Jij bent zelf baas of je op dat moment de deur wil openen. Misschien heb je het idee dat het netjes is om de deur te openen. Of dat je dat nu eenmaal hoort te doen. Maar het MOET niet.

Staan er verkopers voor de deur dan mag je ze ook me een kort woord afwijzen.  

Wanneer je toch open doet maar je hebt geen energie (over) voor onverwachts bezoek. Dan mag je ook nee zeggen. Dat risico loopt de ander wanneer hij onverwachts langskomt. Wanneer jij niet thuis was, had hij ook voor een dichte deur gestaan.

Je kunt ook iemand binnen laten. Wanneer jij afgewogen hebt dat het bezoek het waard gaat zijn om naweeën van te hebben. Of je kunt op dat moment kiezen een andere activiteit die op de planning staat ervoor te laten schieten. Onverwachte bezoekje leveren namelijk vaak heel veel gezelligheid op en je hebt geen energie hoeven te verspillen aan voorbereiding.

 Ik ben benieuwd doe jij altijd de deur open? Welke overtuiging heb jij daarbij?

6 februari, make-up opdoen

Hihi zelf gebruik ik heel weinig make-up. Ik ben er gewoon niet zo handig in. Lippenstift heb ik niet eens in huis. Voor de tekening moest ik dan ook op google opzoeken hoe een lippenstift er precies uitziet.  Toch heb ik ideeën over hoe je anders make-up op kunt doen. En dan natuurlijk vooral gericht op hoe dit de belasting voor je lichaam kan veranderen.

Je kunt namelijk staand voor de spiegel je make-up op doen of zittend. Op een hoge kruk of zittend aan een (make-up) tafel.

Je kunt al je spullen georganiseerd bij elkaar zetten of in een tasje stoppen waardoor je steeds weer moet zoeken naar het gene dat je nodig hebt.

Corinne gaf als tip om zowel boven als beneden een plekje te creëren waar je je make-up op kunt doen. Ook blijkt een vergroot spiegel ook makkelijk te zijn bij het make-up opdoen.

Je kunt wanneer je staat los staan of steun nemen tegen de wastafel.

Je kunt je elleboog ondersteunen, bijvoorbeeld op tafel wanneer je bezig bent. Zeker wanneer je longklachten heb zul je merken dat je minder snel buiten adem bent.

Je kunt in een keer achter elkaar alles op doen of tussen door even pauze nemen.

Je kunt er ook voor kiezen minder of geen make-up op te doen. Dat scheelt ook weer met het schoonmaken in de avond.  

7 februari, warme choco maken

Ik had vandaag eigenlijk een ander onderwerp gepland maar die was toch opeens een stuk minder toepasselijk vandaag. En het was vandaag wel weer voor warme choco. Dus vandaar vandaag de #hetkananders over warme chocolademelk maken.

Je kunt warme choco maken van kanten klare chocomelk die je dan opwarmt. Dat opwarmen kan in een pannetje of in de magnetron. In een pannetje moet je blijven roeren. Daarbij kun je blijven staan of zitten op een hoge kruk.

Wanneer je zelf warme choco maakt van melk, cacao en suiker (of honing, onze favoriet) moet je iets meer roeren. Wiebe gaf nog een tip om een stukje pure chocolade toe te voegen. Dan wordt de choco extra romig. En Palm suiker heeft minder invloed op de bloedsuiker dus misschien is dat een gezondere keuze. Voor het roeren kun je ook een staafmixer gebruiken. Levert veel minder snel een  vermoeide arm op.

Je kunt ook oploszakjes gebruiken. Dan hoef je alleen maar water te koken en kan ieder zelf zijn kop warme choco roeren.

Wanneer je de warme choco in een pannetje boven een vuurtje in de tuin maakt. Kun je er rustig de tijd voornemen omdat iedereen geniet van de warmte van het vuurtje.   

Je kunt de choco voor dat je de sneeuw in gaat opwarmen en in een thermosfles warmhouden. Zo kun je wanneer je moe bent van het buitenspelen makkelijk iedereen voorzien van warme chocomelk.

Welke warme chocolade melk tip heb jij? Hoe kan het volgens jou ook anders?

8 februari, Kaas snijden

Kaas snijden #hetkananders

Zoals je begrijpt wordt ik voor de #hetkananders geïnspireerd door alle dagelijkse dingen die ik zo tegen kom. Zo gebeurde dat ook toen ik met mijn kinderen en een vriendinnetje aan tafel zat voor de lunch. Zij had een manier van kaas afsnijden die .. naja hoe zal ik het noemen… anders is.

Want het blijkt dat je dus ook de kaasschaaf onderhands kan vast houden om zo de kaas te schaven. Hierdoor kon ze makkelijker kracht zetten. Dit komt waarschijnlijk omdat ze het handvat van de kaasschaaf met haar hele vuist vast hield.

Dat kan ook met een kaasschaaf met een gehoekt handvat. Wanneer je het handvat verdikt belast je de kleine gewrichtjes in je vingers minder.

Wil je geen gehoekt handvat dan kun je ook het handvat van je eigen kaasschaaf verdikken. Met een combinatie van maizena en siliconenkit kun je kneedbaar rubber maken wat bijna overal aan hecht. Heel handig om handvaten te verdikken.

Zorg dat je kaasschaaf scherp is. Laat hem desnoods regelmatig even slijpen. Ook dan hoef je veel minder kracht te zetten.

Wanneer je halve plakken, in de lengte bedoel ik dan, afsnijd hoef je ook minder kracht te zetten.

Wanneer je de kaas boven tafel snijdt moet je vaak boven je macht werken. Je schouder zit dan zowat in je oren. Leg je de kaas op je schoot en dan kun je met ontspannen schouders, veel makkelijker snijden.

Je kunt ook iemand anders vragen de kaas voor jou te snijden. Of kaasplakken kopen in plaats van een heel stuk.

9 februari, luier verschonen

Luier verschonen #hetakananders

Je kunt vaste momenten hebben waarop je de luiers verschoont. Je kunt verschonen op  het moment dat de luier vol is.

Je kunt staand aan de commode de luier verschonen of je kunt erbij gaan zitten op een hoge kruk.

De hoogte van de commode is zoals die is of je maakt hij zo dat hij de juiste hoogte voor je heeft. Misschien door pootjes af te zagen of juist hogere pootjes onder de commode te zetten.

Zeker in het begin heb je keuze hoe je je baby verschoont. Je kunt je baby in de lengte voor je op het aankleedkussen leggen of over dwars. Wanneer je baby over dwars ligt moet je meer draaibewegingen in je rug maken.     

Je kunt verschonen op de commode, de tafel, het bed, de grond of op je schoot. Afhankelijk van je keuze kun je gedraaid of recht voor je baby plaats nemen. Wanneer jij een rechte rug kunt hebben is het verschonen minder belastend.

Je kunt zorgen voor een verschoonplek op de boven verdieping en ook een beneden. Elke keer alle benodigdheden verzamelen voordat je begint of alles klaar hebben staan op vaste plekken. Desnoods in drievoud.

Wanneer je baby groter wordt, zorgen voor afleiding in de buurt of vertrouwen op eigen kracht en vaardigheden om de luier te verschonen.  

Snel snel even verschonen of er de tijd voornemen. Waardoor het meer ontspannen en gezelliger momentje is. Je komt nu immers toch al te laat.

10 februari, schrijven

Mijn mastermind-maatje @margreetstegeman heeft een heel tof e-book over schrijfgeluk en dat inspireerde mij ook voor deze #hetkananders.

Schrijven #hetkananders

Je kunt natuurlijk net als ik op de computer schrijven. Maar wanneer je met een pen schrijft gebruik je ook andere delen van je hersenen waardoor je vaak makkelijker kunt onthouden wat je hebt geschreven.

Je kunt heel snel schrijven. Met het risico dat anderen en misschien jijzelf ook niet meer kunnen lezen wat er nu eigenlijk staat. Je kunt heel netjes schrijven.

Je kunt in een dagboek of journal schrijven, een briefschrijven of een kaartje. Een kaartje schrijven is echt een stuk  persoonlijker dan een whatsappje.

Schrijven op lijntjes papier maakt het vaak makkelijker om netter te schrijven. 

Je kunt aan elkaar schrijven of in blokletters. Je kunt ook tekenend schrijven, ook wel handletteren genoemd. Hierdoor zien woorden en dus de boodschap er snel al specialer uit.

Je kunt met een “gewone pen schrijven.” Een pen die makkelijk over het papier rolt schrijft meer ontspannen.

Een pen verdikken kan met de zelfde verdikker als die van een potlood. Je kunt een pen ook verdikken met kneedbaar rubber gemaakt van siliconen en maizena. Zeker wanneer je last hebt van pijnlijke gewrichten in de hand kan dit helpen, om het schrijven langer vol te kunnen houden. 

Met behulp van een ringpen kun je ook zonder de pen echt vast te hoeven houden toch schrijven.

Voor mensen met de ziekte van Parkinson is schrijven vaak lastig. Het helpt dan om voor het gevoel extreem groot te schrijven.

11 februari, televisie kijken

Televisie kijken #hekananders

We kijken gemiddeld 3 uur per dag televisie! Veel mensen hebben een haat liefde verhouding met televisie kijken. Het is heerlijk ontspannend. Of dat lijkt het in ieder geval. Voor veel mensen is het een soort gewoonte geworden om in de avond op de bank te ploffen en televisie te kijken.

Wanneer jij na een avondje televisie kijken stijf opstaat vanaf de bank. Heb je of niet voldoende of verkeerde ondersteuning gehad of je heb te lang in één houding gezeten.

Naast dat je op de bank ploft kunt je er ook voor kiezen om goed te gaan zitten of liggen op de bank. Goede ondersteuning door kussen. Of regelmatig van houding wisselen. Even tussendoor opstaan drinken halen, kan al voldoende zijn.

Je kunt er ook  bewust kiezen wat je kijkt op de televisie. Misschien houd je wel van spannende series, vol geweld en ellende.  Maar wat doen ze met je?
Een avondje lachen kan er wel voor zorgen dat je lijf een gelukshormoon aanmaakt.
Je kunt ook kiezen voor programma’s die je inspireren of iets leren. Waar je van groeit of iets van leert.
Meedoen met kennisspelletjes kan er voor zorgen dat je geluksmomentjes ervaart. Elke keer dat jij een antwoord weet is een succes momentje. En succes momentjes maken ook dat jij je beter voelt.  3 uur per dag aan mogelijkheden!! 

En misschien je de televisie uit doen. Afwisselen met het lezen van een goed boek of het doen van een spelletje met je partner of kinderen. Wellicht geef dit meer voldoening dan het kijken naar televisie?
Je kunt ook eerder naar bed, dat levert nog meer ontspanning op dan televisie kijken.

12 februari., spelletjes spelen

Spelletjes doen #hetkananders

Vrijdagavond, spelletjes avond. Althans bij ons in huis. En dan bedoel ik geen computer games of spelletjes op de telefoon maar gewoon ouderwetse boord of kaartspelletjes.

Nu kun je heel fanatiek meedoen met spelletjes of gewoon voor de gezelligheid. Je kunt iemand laten winnen of zelf vol voor de winst gaan. Heel eerlijk moet ik zeggen dat ik in de laatste categorie val.

Je kunt spelletjes doen waarbij je constant iets, meestal kaarten in je hand moet houden. Of je kunt een bordspel doen waarbij je niet constant iets vast hoeft te houden en waarbij zelfs iemand anders voor je kan gooien of de pion verzetten. Reiken over het bord de tafel kan belastend zijn wanneer je bijvoorbeeld pijn of longklachten hebt.

Wanneer je kaarten vast moet houden kun je kiezen voor een plankje of kaarten houder waardoor je makkelijk en met minder kracht de kaarten vast kunt houden. Of dus niet meer vast hoeft te houden.

Je kunt gewoon op de keukenstoel zitten of een stoel waar je beter ondersteund op kunt zitten.

Je kunt de hele tijd blijven zitten of regelmatig tussen door even opstaan om bijvoorbeeld de drankjes te verzorgen. Deze afwisseling in houding kan er voor zorgen dat je het langer vol kunt houden.

Je kunt kiezen voor spelletjes waar je goed je aandacht bij moet houden. Of spelletjes waarbij je rustig even kunt afdwalen.

Je kunt kiezen voor spelletjes kiezen die lang duren of (heel veel) kort durende spelletjes doen.  

Je kunt ook teams vormen zo hoef jij niet in je eentje de aandacht vast te houden of de strategie te bedenken.

Je kunt er ook voor kiezen je niet op te winden wanneer iemand vals speelt of van je wint.

13 februari, haarwassen

Haren wassen #hetkananders

Sinds een half jaar ben ik bezig met de CG (curly girl) methode. En sindsdien is haren wassen een ding geworden in mijn dagelijks leven.  Nu ga ik in deze #kananders niet de CG methode uitleggen maar wel weer verschillende manieren waarop jij je haren kunt wassen. Want ook dat kan net als al het andere in je leven anders dan dat je het nu doet. Aan jou de keuze.

Zo kun je elke dag je haren wassen of een keer in de week. Of misschien zelfs nog minder vaak.

Je kunt je haar wassen terwijl je onder de douche staat. Of door alleen je hoofd onder de kraan te houden. Op die manier hoef je niet en je lichaam en je haar te wassen en drogen.

Je kunt je haar inwassen met twee handen tegelijkertijd of maar met één hand. Zeker wanneer bovenhandswerken belastend voor je is helpt dit.

Je kunt ook voor over gebogen staan en dan je haar wassen. Ook dan hoef je je armen niet omhoog te houden.

Je kunt je haar direct uitspoelen of tussen het wassen en uitspoelen door even pauze nemen. Zodat je op ademen kunt komen, even van houding kunt wisselen.

Je kunt gaan zitten op een douche kruk wanneer je je haren wast. Op die manier wordt het een minder complexe taak. Je hoeft immer geen evenwicht te behouden onder het wassen.

Kort haar is makkelijker om te wassen dan lang haar. Is het haren wassen belastend dan kun je kiezen voor een korte coupe.

Je kunt ook iemand anders vragen jouw haren te wassen. Je hebt speciale waskommen, soortt gelijk als bij de kapper om je haren in te laten wassen.    

14 februari,  Valentijnsdag vieren

#valentine #hetkananders

Vandaag komt de #hetkananders iets eerder. Zodat je er misschien vandaag nog wat aan hebt 😉

Je kunt denken dat je niet mee gaat doen aan die onzin of je grijpt deze kans om extra aandacht te besteden aan de luefde die er is in je leven.

Een ontbijtje op bed verzorgen waardoor je een keer extra de trap op en af moet. Of een mooi gedekte tafel maken.

Je kunt een uitgebreid ontbijt maken. Of bestellen (dat had je dan wel net even eerder moeten doen)

Je kunt een cadeautje geven of bloemen.

Je kunt gezellig samen een romantische film kijken. Of een film waar jullie beide of juist de ander enorm van geniet.

Je kunt lekker koken voor de ander of laten verzorgen door een pro.

Je kunt een extra lange knuffel geven aan je geliefde. Dat levert direct een dosis ocytocine op. Het knuffelhormoon waardoor je je direct iets beter voelt. Een massage of samen lachen werkt ook super.

Een lekker kopje koffie zetten en brengen naar je geliefde of een paar lieve woorden op een briefje kan ook.

Een compliment geven of gewoon zeggen “ik hou van jou”. Kan altijd en is ook een prachtig Valentijns cadeau.

15 februari, carnaval

Carnaval vieren #hetkananders

Zo tof om te merken dat mijn #hetkananders ook tot de Carnaval-vierders is door gedrongen want ik heb veel mooie initiatieven voorbij zien komen om het carnaval #anders te vieren. 

In normale carnaval jaren was het vandaag rosenmontag. En om toch ook vandaag de carnaval een beetje er in te houden deze #hetkananders.

Je kunt maanden van te voren bezig zijn om een outfit te scoren. Of je kunt zelf je outfits maken.

Je kunt met een groep bij elkaar passende outfits bedenken of voor jezelf alleen. Wanneer je het samen doet levert dit veel voorpret op. Maar het vraagt ook veel extra activiteit.

Je kunt voor elke dag een andere, nieuwe outfit bedenken of geen nieuwe of één nieuwe.

Je kunt alle dagen carnaval vieren of een avond of middag.

Je kunt mee hossen in de polonaise of zittend genieten van alle reuring om je heen.
Je kunt oordoppen in doen om zo de herrie iets te dempen. Een zonnebril (maakt niet uit of het bij je outfit past) helpt ook de prikkels enigszins te dempen.

Af en toe even een rustige plek op zoeken om bij te komen kan helpen om het langer vol te houden.

Wanneer je zorgt voor een manier dat je altijd terug naar huis kunt op het moment dat jij dat wil.  Kun je vaak meer ontspannen feest vieren dan wanneer je afhankelijk bent van een ander of zelfs een ander mee moet vragen om naar huis te gaan. De kans dat je dan langer door gaat dan dat je zou willen is dan veel groter. Zelfs wanneer je goede afspraken hebt gemaakt.   

16 februari, schoenen aantrekken

Je schoenen aantrekken #hetkananders

Je kunt je schoenen direct aantrekken wanneer je je aankleed of je kunt ze pas aan doen wanneer je echt naar buiten moet. Je kunt ze de hele dag aanhouden of steeds uit en weer aan doen.

Je kunt schoenen met veters kiezen of schoenen waar je zo in kunt stappen. Of schoenen met zowel veters als een rits.
Je kunt schoenen met veters ook voorzien van elastische veters waardoor je ook daar zo in kunt stappen.

Je kunt hoge schoenen kiezen of juist lage. Je kunt schoenen kiezen die er mooi uitzien of schoenen die passen bij datgene dat je gaat doen.  

Je kunt met je vinger achter in je schoen of gebruik maken van een schoenlepel. Misschien zelfs een lange schoenlepel. Heb je geen schoenlepel? Je kunt er een aanschaffen.

Je kunt voorover bukken om je veters te strikken. Je kunt je voet op je knie leggen. Je voet op de stoel zetten terwijl jij staat. Of wanneer jij blijft zitten, kun je je voet op een verhoging zetten.     

Je kunt in de haast je schoenen aantrekken of er rustig de tijd voor nemen.

17 februari, mediteren

Mediteren #hetkananders

Ik denk dat ik nu ruim een jaar regelmatig mediteer. Daarvoor had ik het wel eens geprobeerd, maar kon ik het in mijn ogen niet. En als ik iets niet direct kan dan stop ik er vaak ook maar weer mee…

Nu ik het vaker doe, mede dankzij mijn jaartraject van @365dagensuccesvol weet ik ook hoe fijn ik het vind en heeft het mij al veel geleerd.

Zo kun je vinden dat je met mediteren geen gedachten zou mogen hebben ( dat had ik heel sterk) of je mag vooral de gedachten opmerken al zijn het er 100 in een minuut en het daarbij laten.

Je kunt vinden dat mediteren iets zweverigs is en niets voor jou. Of je gaat onderzoeken of het iets voor jou zou kunnen zijn.

Je kunt vinden dat je elke dag moet mediteren en er niet aan toe komen of je maakt het een prioriteit waardoor je regelmatig wil en kan mediteren.

Je kunt heel vroeg in de ochtend mediteren of juist op een ander moment van de dag.

Vijf minuten even mediteren of juist langer de tijd er voor nemen.

Mediteren kan zittend in de wel bekende lotushouding, maar het kan ook zittend op een stoel. Liggend op bed zittend op de bank, wandelend in het bos.

Zelf zit ik graag op een meditatiekussen met mijn binnen gevouwen naast mij. Alsof ik op mijn hakken zit maar dan zit ik op het kussentje. Ik doe een vest of trui met jakken aan waardoor ik daar lekker ontspannen mijn handen in kan verstoppen.

Je kunt er een speciaal plekje voor maken in je huis. Of overal even kunnen gaan zitten.  

Je kunt je aandacht richten op je ademhaling in stilte, of met fijne muziek of een geleide meditatie volgen.

Je kunt vinden dat je elke dag moet mediteren en er niet aan toe komen of je maakt het een prioriteit waardoor je regelmatig wil en kan mediteren.  

18 februari, strijken

Strijken #hetkananders

Zelf strijk ik bijna niets maar ik ken ook genoeg mensen die (bijna) alles strijken. Geen goed of fout, maar wel een keuze. Wanneer je wel gaat strijken zijn er vervolgens ook weer keuzes die je kunt maken, want #hetkanaltijdanders.

Zo kun je al het strijkwerk van die week of weken opsparen of je kunt elke keer dat er iets van de waslijn komt direct strijken. Of pas gaan strijken voordat je het aandoet.

Je kunt in een keer alles strijken of je kunt na een aantal kledingstukken of misschien zelfs halverwege een kledingstuk pauze nemen.

Je kunt in een hoog tempo de kledingstukken strijken en dan 3x het zelfde stuk strijken of in een rustig tempo over de kleding gaan waardoor je alles maar een keer hoeft te raken.

De strijkplank op de hoogste stand zetten of op de juiste hoogte. Vergeet niet dat een strijkijzer al gauw 15 cm hoog is. Wanneer jij je schouders moet optrekken bij het strijken staat je strijkplank te hoog.  
Vaak kun je makkelijker rechtop blijven staan wanneer de strijkplank lager staat.

Je kunt ook zittend strijken op een stoel of een hoge kruk. Zittend bij tafel met een tafelstrijkplank of bij een gewone strijkplank die je laag zet. Soms even wennen maar het kan.

Je kunt de wasmand naast je op de grond zetten of juist op hoogte naast je. Door de mans op een stoel te zetten of misschien op een bad standaard van een babybadje. Is namelijk nog hoger.

Je kunt zorgen het zo organiseren dat je de plek waar je het gestreken goed neerlegt dichtbij je is met het risico dat je gaat reiken. Of je ruimt na het strijken de kleding direct op waardoor je even van houding wisselt.    

Ik zag laatst iemand die een kast onder haar strijkplank had gemonteerd waardoor je makkelijk al de kleding weg kon leggen.

Je kunt een stoomstrijkijzer gebruiken met en zonder stoom. Door de stoom te gebruiken hoef je minder kracht te zetten bij het strijken.

Er zijn ook strijksystemen, stoomgeneratoren die het strijken nog makkelijker maken omdat er meer stoomkracht in zit. Hierdoor hoef je nog minder kracht te zetten bij het strijken.

Een tijd terug maakte ik voor iemand die moeite had met het vasthouden van de strijkijzer een verticaal handvat.

19 februari, sporten

Sporten #hetkananders

Nu in deze periode zijn we al opzoek naar andere manieren van sporten. Toch dacht ik dat een #hetkananders over sporten geen kwaad zou kunnen.

Want je kunt denken dat sporten alleen telt wanneer je op hoog niveau, of jouw oude niveau telt als sporten.

Maar misschien is sporten op een andere manier net zo goed, of zelfs beter voor je lijf.

Je kunt ook denken dat sporten alleen telt wanneer je het in een groep of buitenshuis doet. Of je kunt juist alleen, thuis sporten.

Er zijn veel sport attributen verkrijgbaar die je ook thuis kan gebruiken. Maar je kunt ook de dingen gebruiken die je al in huis hebt. Flesje water als gewicht, de trap een stoel, etc.

Maar misschien is sporten op een andere manier net zo goed, of zelfs beter voor je lijf.

Je kunt zeven, vijf, drie of één keer in de week sporten.

Je kunt kort en intensief trainen of langer en minder intensief sporten. Sowieso kun je kort of lang sporten.

Of je traint je hele lijf of per keer een deel.

Je kunt kracht of cardio oefeningen doen.

Je kunt je eigen oefeningen doen of mee doen met een training die (online) gegeven wordt.  YouTube staat vol met leuke trainingen.

Je kunt altijd een excuus vinden om niet te sporten of juist een reden om het wel te doen.

Je kunt niet sporten omdat je geen zin hebt. Of je kunt geen zin hebben en toch sporten.

20 februari, ramenwassen

Ramenwassen #hetkananders

Je kun vinden dat je op zaterdag de ramen hoort te wassen. Maar het kan ook op een andere dag.

Je kunt elke week je ramen wassen of één keer in de maand of seizoen.

Je kunt voordat er verjaardagsvisite komt of op het moment dat je er niet meer door naar buiten kunt kijken.

Je kunt met een emmer sop, een trekker en zeem de ramenwassen. Of met een stoomreiniger, of met speciale doeken.

Je kunt door gaan met ramen wassen tot er geen strepen of stofjes meer op het raam zitten of je kunt het laten zitten en de volgende keer opnieuw proberen streep loos te wassen.

Je kunt op je tenen gaan staan om tot bovenaan te komen of je gebruikt een opstapje. Hoog reiken is belastend voor je schouder rug en longen.

Je kunt op één dag alle ramen doen van binnen en van buiten. Of per dag één raam. En dan misschien alleen de binnen of buitenkant.

Je kunt heel snel de ramen wassen of op een rustig tempo. Een rustiger tempo vraagt echt minder energie.

Je kunt aan het einde van het ramen wassen lang pauze nemen of tussen door vaker kort pauze nemen. Voordat je over je grenzen bent gegaan.
Je kunt balen dat je de ramen moet wassen of je zet een fijn muziekje op, of een podcast waardoor het een klein feestje wordt.

Je kunt ook hulp vragen voor het ramenwassen want het is een van de fysiek meer belastende huishoudelijke activiteiten.

21 februari, pianospelen

Piano spelen #Hetkananders

Je kunt zelf piano spelen of met een docent.

Je kunt elke dag spelen of studeren of

Of je legt de lat heel hoog leggen of je legt hem iets lager.

Je kunt altijd op zoek gaan naar wat fout ging of kijken wat allemaal goed ging.

Of je kunt vinden dat je net als eerder/vroeger moet kunnen spelen. Of kijken wat nu kan.

Je kunt lange stukken spelen of korte stukken.

Je kunt tussendoor korte pauzes nemen of op het eind lang.

Je kunt op een pianokruk zitten of op een kruk met meer ondersteuning.Je kunt elektrisch piano spelen waardoor je het volume kan regelen. Of oordoppen gebruiken waardoor omgevingsgeluiden minder afleiden.

22 februari, vergaderen

Vergaderen #hetkananders

Voordat de corona toesloeg was vergaderen vaak een van de activiteiten die mijn cliënten als erg belastend ervaarden op het werk. Dus ook vergaderen verdient een #hetkananders

Je kunt naar elke vergadering gaan of alleen naar de vergaderingen waar je zelf ook vind dat je er zelf bij moet zijn.
Je kunt zelf naar een vergadering gaan of vragen of een collega jou punten in wil brengen en terug wil koppelen.
Je kunt na het inbrengen van jou punten de vergadering verlaten Of de hele vergadering uitzitten. Je kunt aan de voorzitter vragen of jouw punten als eerste besproken kunnen worden en dan kun je daarna alsnog blijven zitten maar als je dan de concentratie verliest is dat mogelijk minder erg.

Je kunt blanco de vergadering instappen, scheelt voorbereiding. Met voorbereiding is het vaak makkelijker om de onderwerpen te blijven volgen of weer in te stappen wanneer je even afdwaalde.

Er is vaak verschil in vergaderen of overleg  met één collega, twee vier of veel collega’s. Bij de een is het misschien minder erg wanneer je toch niet alles meekrijgt. Bij de anders zijn er mogelijk minder prikkels waardoor het minder belastend is. Goed om te beseffen bij het maken van je keuze of je wel of niet deelneemt.  

Je kunt voor een vergadering even pauze nemen of juist na een vergadering.

Je kunt als eerste in de vergaderruimte zijn. Dan neemt het aantal prikkels langzaam toe. Of je komt als laatste binnen, dan zit je minder lang in de prikkels.

Je kunt om je heen kijken in de vergadering of je meer richten op een rustig punt waardoor je makkelijker kunt afsluiten voor visuele prikkels.
Je kunt midden aan tafel gaan zitten op juist aan een punt. Hierdoor hoef je meer of minder hoofdbewegingen te maken en komen prikkels meer of minder van verschillende kanten.

Je kunt stil zitten of licht bewegen, doodelen (tekeningetjes maken) , hierdoor kan het soms ook makkelijker zijn om je te concentreren.  

Je kunt op de stoel van de vergaderruimte gaan zitten op je eigen aangepaste stoel meenemen. Een zit- en/of rugkussen meenemen kan ook. Je kunt tijdens de vergadering blijven staan of juist regelmatig opstaan en weer zitten.

Je kunt na de vergadering blijven hangen of direct de rust opzoeken.