10 januari 2021

#hetkananders januari

Alles in je leven kun je op verschillende manieren doen. Zowel de kleine dagelijkse dingen als ook de grote gebeurtenissen in je leven. De keuze is aan jou. In 2021 neem ik elke dag een kleine activiteit, waarvan ik een scala aan mogelijkheden benoem. De een is niet beter dan de ander. Dit is bedoeld op jou uit te dagen en te inspireren om te kijken of jij ook dingen anders kunt doen. Hierdoor kosten ze jou of minder energie of misschien zelfs toch ook mogelijk zijn voor jou.

De in dit blog deel ik alle #hetkananders posts die ik tot nu toe in 2021 op social media heb geplaatst. Dit blog wordt dus elke week aangevuld met de nieuwste activiteiten. Kijk op mijn socials om ze dagelijks te zien.

Het kan anders
2021

1 januari

Gelukkig 2021!
Weer een nieuw jaar waarin jij kunt bepalen hoe het er uit gaat zien.
Jij bent zelf de baas hoe jij omgaat met de dingen die op je pad komen.
Maar ook hoe jij de dingen doet die je moet of wil doen.

Ik heb bedacht dat ik daar komend jaar een ding van ga maken hier op insta. 365 dingen/activiteiten die je op een andere manier kunt doen.

Voel je vrij om aan te vullen. Want hoe meer variaties hoe meer mogelijkheden er zijn.

Morgen start ik met koffie drinken

Moe en koffie drinken
Koffie drinken

2 januari, koffie drinken

Toen ik gisteren mijn moeder vertelde over mijn plan om komend jaar elke dag een activiteit kies. Voor die activiteit vertel ik dan op welke andere manier hij ook uitgevoerd kan worden.

Begreep ze het niet helemaal. En misschien jij ook niet.

Ik begin met koffie drinken. Mij moeder noemde gelijk verschillende koffie soorten op. Maar dat bedoel ik niet.

Ik noem andere manieren van, in dit geval koffie drinken, zodat ik jou inspireer om te onderzoeken hoe jij dingen nu doet en hoe het anders kan.

Je kunt koffie samen drinken. Op dat moment ben je vaak ook in gesprek. Is het dan echt ontspanning of meer even iets anders dan dat je daarvoor deed. Zou je liever even alleen zitten? Zonder prikkels?

Je kunt koffie drinken uit de mok die je al jaren hebt. Maar misschien is een kleiner, lichter kopje wel fijner. Of juist andersom. Met een mok met een groter oor zodat je de mok beter vast kunt houden?

Zit jij of blijf of ga je staan tijdens je eerste bakkie?

Neem je echt tijd voor je koffie of drink je ongemerkt tijdens het werk sloten koffie weg? Misschien is er een gezonder alternatief?

Heb jij iets veranderd aan het koffie drinken omdat dat beter voor je voelde? Deel het, laten we elkaar inspireren.

Opstaan

3 januari, opstaan in de ochtend

Het ochtend ritueel bestaat natuurlijk uit heel veel dingen. Maar het begint met wakker worden.

Je kunt snoozen tot het moment dat je echt op moet staan om nog optijd op je afspraak te komen.

Of je blijft snoozen tot het moment dat je denkt dat je echt op moet staan.

Je wordt niet fitter of meer uitgeslapen van snoozen. Integendeel zelfs.

Dus zet of je wekker later. Of sta op op het moment dat de wekker gaat.

Tel tot 10 en sta op.

Je kunt de wekker ook eerder zetten. Maak gebruik van deze gouden uurtje(s). Doe wat (Yoga) oefeningen. Een of twee is al genoeg.

Als je dat de komende 365 dagen doet. Moet je bedenken hoeveel meer je hebt bewogen dan zonder die bewegingen.

Je kunt ook in die tijd mediteren, dansen, wandelen, lezen, schrijven, een motiverende podcast luisteren. Kies iets. Gun jezelf, deze tijd voor jezelf.

Heb je er geen tijd voor? Kijk dan dagelijks 2 min minder op Instagram en je hebt de tijd terug gepakt.

Hoe sta jij op? Wat doe jij om lekker aan de dag te beginnen?

Tandenpoetsen
Tandenpoetsen

4 januari, tandenpoetsen

Tandenpoetsen 2 minuten per keer twee keer per dag.

Dat veranderd niet, toch kan tandenpoetsen ook anders.

Met een elektrische tandenborstel hoef je zelf minder te bewegen, dan met een handtandenborstel.

Het handvat van een handtandenborstel kun je verbuigen, verdikken, verlengen.

Je kunt opgejaagd poetsen of niet.. de 2 minuten worden er niet anders van. De spanning in je lijf wel.

Je kunt staand Tandenpoetsen of je gaat erbij zitten.

Wanneer je staat kun je ook iets door je knieën zakken. Hierdoor train je ook je beenspieren. Dit kan ook op 1 been. ‘S ochtends op links. ‘S avonds op rechts. (Over een jaar heb jij de sterkste benen)

Je kunt je elleboog ondersteunen. Of tegen je zij aanhouden. Kost minder energie.

Van hand verwisselen halverwege. Waardoor de belasting verdeeld wordt.

Je kunt er een meditatie moment van maken. Dus niet alvast de dagtaken doornemen. Maar alleen je gedachten opmerken en weer laten gaan.

Of gebruik een mantra om je dag goed te beginnen. Kan prima in je hoofd tijdens het Tandenpoetsen.

“Ik ben sterk, Ik ben sterk ook als ik mij even niet sterk voel” of “ik ben goed. Ik ben goed ook als ik mij even niet goed voel”.

Wanneer je dagelijks zo’n mantra een aantal keer tegen jezelf zegt, voel jij je over een jaar echt anders.

Oh en je kunt het poetsen misschien zelfs een keer overslaan. Niet zo fris misschien. Maar een keer overslaan betekent echt niet opeens rotte tanden.

Hoe poets jij je tanden?

Boodschappenlijstje

5 januari, boodschappen doen

Je kunt alle dagen boodschappen doen of een keer in de week.

Wanneer je alle dagen gaat betekent dat ook vaker “de reis” naar de winkel. Maar per keer ben je minder lang in de winkel. Dus korter in de drukte. Minder prikkels.

Een keer in de week betekent meer plannen. Bijvoorbeeld wat je alle dagen gaat eten. (Hoe je kunt kiezen wat je eet bespreken we een andere dag). En je hebt meer “til-bewegingen” op één dag. Zowel in de winkel als bij het opruimen.

Je kunt alleen boodschappen doen of samen. Zodat de ander misschien het tillen kan doen.

Gebruik een karretje of juist een mandje. Een karretje vraagt veel belastende, draai bewegingen van je rug. Maar de kunt ook leunen op een karretje. En je hoeft de boodschappen niet te dragen.

Zelf scannen van de boodschappen scheelt in de hoeveelheid til-bewegingen.

Online bestellen en eventueel thuis laten bezorgen scheelt nog meer til-bewegingen, prikkels.

Met boodschappen briefje of zonder. Met boodschappenlijst vergeet je minder makkelijk dingen. Hoef je in de winkel veel minder na te denken en kun je vaak sneller boodschappen doen.

Dat lijstje kun je in volgorde van de winkel maken. Je kunt het lijstje op de computer maken waardoor je niet steeds hoeft te bedenken wat je misschien moet halen. Er zijn ook apps waar je je boodschappenlijstje in kunt maken.

En dit lijstje maakte ik na aanleiding van een “Handletter-workshop”. Door wekelijks je boodschappenlijst te handletteren oefen je zonder de druk om het perfect te doen, toch het handletteren.

Welke boodschappen hack gebruik jij?

Of welke activiteit wil jij ge-#hetkananders zien? Laat het mij weten

Kerstboom

6 januari, kerstboom opruimen

#hetkananders

Vandaag is het driekoningen dus echt de hoogste tijd dat die kerstboom de deur uit gaat. ( Die van ons is gelukkig een week geleden al opgeruimd)

Wanneer je een kunstkerstboom hebt kun je een doek over de boom gooien en hem in zijn geheel naar zolder zetten. Scheel ook volgend jaar weer. Ben je zuinig op je kerstballen kun je ook alleen die eruit halen en alleen de lampjes laten zitten.

Heb je niet zoveel ruimte op zolder of heb jij een echt kerstboom dan zul je toch gewoon de hele boom moeten aftuigen.

Je kunt rustig de tijd maken om de boom op te ruimen. Door een stoel bij de boom zetten kun je af en toe gaan zitten. Je kunt zelfs een deel van de boom zittend leeg halen.

De doos voor de ballen kun je op tafel zetten. Wanneer de doos dan te hoog staat. Bijvoorbeeld wanneer je steeds over de rand heen moet reiken. Kun je de doos ook op een stoel zetten. De doos op de stoel of tafel is handiger dan op de grond. Scheelt veel buk of hurk bewegingen.

Je kun de bovenste ballen, die boven je macht hangen, er in een keer uithalen waardoor het een soort kracht oefening wordt. Bij longklachten is dit zeker niet aan te raden. Maar ook bij verminder armkracht zou ik dit niet doen. Je kunt ze ook rustig één voor één er uit halen. Je kunt iemand anders vragen de hoogste eruit te halen. Zelfs als je daar een paar uur op zou moeten wachten.  

Het is niet direct nodig om de hele kamer te stofzuigen. Je kunt ook alleen de naalden opzuigen of aanvegen. De dozen kunnen ook een andere dag naar zolder.

Neem tussen door pauze. Doe wat jij kan vraag iemand anders de rest te doen. Of besteed het helemaal uit.    

Thuisonderwijs of agent?

7 januari, thuisonderwijs

#Hetkananders
Dag 4 van thuis onderwijs.

Je kunt je dag gelijk met de kinderen beginnen. Maar je kunt ook eerder opstaan om zo eerst wat voor je eigen werk te kunnen doen. Op die manier heb je minder afleiding, kun je effectiever werken en heb je minder het gevoel achter de feiten aan te lopen.

Je kunt met ouders van klasgenootjes een ruil-dag afspreken. Zo hebben jullie beide een dag “vrij” en vaak luisteren kinderen en gedragen ze zich net iets beter bij “vreemden.”

Of spreek met buurkinderen gezamenlijk een speelkwartier af. Zo kunnen ze toch even uitrazen. En kun jij even rustig je koffie drinken.

Voor het huiswerk zelf is er natuurlijk een rooster. Je kunt dit strikt vast houden of juist met de kinderen afspraken maken die voor jullie beter passen.

De kinderen kunnen zelf de sommen invullen of je kunt ze al springend het antwoord laten roepen en dat jij de antwoorden opschrijft. Je kunt de kids aan tafel laten zitten of op de grond, op de tafel, onder de tafel staand aan tafel.   

Verwacht niet van jezelf dat jij gelijk met de kids ook kunt werken. Wat lukt dat lukt. Leg de lat niet te hoog dat levert alleen maar stress op. Kies een activiteit die je wel kunt doen terwijl je naast je kinderen zit. Lezen Ga zelf ook even wandelen of doe op het moment dat het kan even iets alleen.

Laat meneer Google dingen uitleggen. Die heeft echt veel meer aanzien dan de gemiddelde vader of moeder.

Laat broertjes en zusjes elkaar helpen. Of houd ze juist ver uit elkaar zodat je niet ook nog politie moet spelen.

Geef ze een koptelefoon met muziek zodat ze niet gestoord worden door anderen. Of zet zelf een koptelefoon op om je even af te kunnen sluiten. Oordopjes dempen alle geluiden. Heel fijn! Zeker met ruziënde kinderen.

Schrijf ‘s avonds samen met de kinderen op wat goed ging. Zo sluit je de dag fijn af.    

Bij deze #hetkananders lees ik ook heeeeeeel  heel graag wat jullie succes formules zijn….  

Afwassen

8 januari, afwassen

#Hetkananders

Afwassen kan met de hand. Of natuurlijk in de vaatwasser. De vaatwasser komt in een andere #hetkananders Toch zijn er ook dan dingen die je wel met de hand wil (oma’s servies) of “moet” afwassen.

Je kunt dan de afwas verzamelen en in een keer alles van die dag afwassen. Dan ben je in een keer wel langer bezig. Maar je hoeft maar een keer de benodigdheden te verzamelen. Of je kunt het na elke maaltijd doen. Zo duurt het per keer korter.   

Is de gootsteen te laag voor je? Zet de afwasbak op het aanrecht en laat de vaat uitlekken in de gootsteen. Op die manier kun je makkelijker rechtop staan en is het minder belastend voor je rug.

Je kunt voor extra steun met je buik, heupen leunen tegen het aanrecht.

Neem de tijd voor het afwassen. Gebruik een rustig tempo. Een hoger tempo is het zelfde als in een auto rijden die te hoog in toeren rijd. Dit kost veel meer energie. Zet een rustig muziekje op. Dit helpt vaak om rustiger te handelen en is gezelliger.

Eerst alles afwassen, pauze nemen en daarna pas alles afdrogen. Het meeste is dan zelfs misschien al droog. Als je ‘s avonds alles laat opdrogen en de volgende ochtend pas opruimt weet je zeker dat alles droog is. Of je wisselt afwassen en afdrogen af. Zo kun je staan en zitten ook afwisselen.

Een sta-kruk kun je ook gebruiken tijdens het afwassen. Eventueel ga je met je knieën in een kastje zitten. Het afdrogen kan ook zittend. Op een gewone stoel of weer op die sta-kruk.   

Ruim je alles direct op, dan kun je ook nog afwisselen met lopen. Of verzamel je alles op het aanrecht, neem je pauze en ruim je later alles op.

Of besteed je het afwassen uit!

Autorijden
Autorijden

9 januari, autorijden

#hetkananders

Kies jij ervoor om zelf te rijden, meerijden of je te laten brengen?

Zelf rijden vraagt meer concentratie, meer bewegingen maar ook meer controle.

Ga je op het laatste moment weg of rijd je eerder weg zodat je rustig kunt rijden. Naast dat hardrijden de kans op boetes verhoogt, zit je vaak ook minder ontspannen in de auto. Hogere spierspanning vraagt meer energie. En heeft nog meer nare effecten.

Je kunt ook wanneer je te laat bent weg gegaan ontspannen in de auto zitten. Of jij nu gespannen of ontspannen in de auto zit, de rit duurt even lang.

Stel jij je stoel goed in of ga je gewoon zitten zoals de stoel staat? Schuif je hem alleen even naar voren? Heb je geen steun in je lende, onderrug dan kun je een los kussen gebruiken. Je kunt als jouw auto die heeft de armsteun gebruiken om je arm op af te steunen. Heb je geen armsteun in het midden. Creëer die dan. Kan eventueel met een los hardschuim-kussen.    

We hebben geleerd beide handen bovenaan het stuur. Is dat belastend. Wissel dan armen af.

Je kunt in een keer een rit van 30 minuten doen of tussendoor een  pauze nemen. Even lopen om de auto en weer verder. Je kunt gelijk naar binnen rennen wanneer je op je bestemming bent of heel even rustig ademen voordat je uit stapt. Je kunt ook wat langer zitten om echt even bij te komen van de autorit. Je herstelt dan voordat je verder gaat met energie uitgeven.

Kost zelf auto rijden jou (te) veel. Een automaat rijdt meer ontspannen dan een schakel auto. Je kunt vragen of iemand je wil brengen/halen, carpoolen of regel een taxi.

Wanneer je bijrijder bent. Ontspan. Doe eventueel je ogen dicht. Doe ontspanningsoefeningen.

Je kunt een kussen op schootleggen waardoor je je armen goed kunt ondersteunen. Je kunt de stoel zo instellen zodat je ontspannen kunt zitten.

Je kunt gezellig kletsen of afspreken even stil te zijn. Je kunt een ontspannen of juist vrolijk muziekje opzetten. Je kunt een podcast opzetten zodat je tijdens de autorit geïnspireerd wordt of iets leert. Je kunt ook de radio uitlaten en oordopjes in doen zodat je meer rust ervaart tijdens het rijden.

Wat doe jij om het autorijden minder belastend te maken?  Laat het hieronder weten.

Wil jij een activiteit “ge-#hetkananders” zien? Laat weten welke activiteit en ik neem hem het komende jaar mee.

Wil jij geen #hetkananders missen? Laat het mij weten.

Film kijken
Film kijken

10 januari, film kijken

#hetkananders

Je kunt zeggen dat je niet van film kijken houdt of dat je het niet kunt. Je kunt ook op een andere manier film kijken.

Je kunt een film in de bios kijken ( nu even niet)  of thuis.  

Je kunt een film in de ochtend, middag of avond kijken. Je kunt een film in een keer af kijken. Of verdeeld over de dag kijken. Een deel in de ochtend een deel in de middag en een deel in de ochtend. Of zelfs verdeeld over meerdere dagen. Alsof het een serie is.

Je kunt het geluid zacht zetten of juist hard. Je kunt ook een Nederlandse film ondertiteld kijken hierdoor kan het geluid zachter.  

Je kunt in het donker gaan zitten of juist een klein lampje of het normale licht aan houden. Dit maakt  verschil voor hoe heftig het beeld bij je binnenkomt.  

Je kunt een film op dubbele snelheid kijken. Op die manier duurt de film minder lang. Echt sommigen zweren hierbij.

Ga je op de bank hangen of goed zitten? Blijf je de hele film in dezelfde houding? Je kunt ook wisselen van houding. Ga even staan. Of ga op je buikliggen. Je kunt ook in een fauteuil zitten? Je kunt met kussens zorgen dat je optimaal ondersteund wordt. Je kunt onder een dekentje gaan zitten zodat je lekker warm blijft.

Ga je eigenlijk op tijd verzitten of blijf je vaak te lang verkeerd zitten omdat je zo lekker in de film zit? Of omdat je een ander niet wil storen in het kijken?

Vind je stil zitten lastig. Misschien omdat je dan in slaap valt? Ga zitten op een grote bal. Neem iets in je handen waar je geluidloos mee kunt frummelen. Wees degene die de catering verzorgt waardoor je af en toe heen en weer kunt lopen.

Kijk een film alleen zodat je niet gestoord wordt of kijk je samen? Misschien afhankelijk van het soort film?

Je kunt ondertussen ook op je telefoon kijken of je telefoon uit zetten. Je zult zien dat dat laatste veel meer ontspannend is.

Merk je dat het lastiger is dan je dacht? Je hoeft de film niet af te kijken. Je kunt altijd weg lopen, ogen dichtdoen of de film stoppen.

Contact
Contact

11 januari, sociaal contact

#hetkananders

Sociaal contact is goed voor je weerstand en het verlaagt je bloeddruk. Ik vond het wel interessant om juist in deze tijd te kijken naar de verschillende manieren waarop je contact kunt hebben.

Je kunt met iemand kletsen met een kopje koffie aan de keuken tafel of tijdens een wandeling. Of tijdens het samen doen van de afwas* ( of elke andere minder leuke activiteit. Samen is het leuker en je hebt hulp.)

Je kunt ook via de telefoon kletsen. Je kunt de telefoon op luidspreker zetten of je kunt beeldbellen. Je kunt appen. Een appje met “hoe is het met jou?” is snel verstuurd en leuk! Je kunt ook een mailtje sturen.

Je kunt contact hebben met degene die je naasten zijn en waarvan het logisch is dat je daar contact mee hebt.  Je kunt ook bewust op zoek naar mensen die jou inspireren of waar je energie van krijgt.

Je kunt iemand die je beter wilt leren kennen uitnodigen op de koffie of thee. Jij kunt ook het initiatief nemen.    

Je kunt ook contact opnemen met personen die je al te lang niet gesproken hebt.

Je kunt vinden dat de ander nu een keer eerst moet bellen, appen of iets dergelijks of jij neemt gewoon weer het contact. Wanneer jij het een belangrijk contact vindt, waarom afwachten?  

Je kunt een keer per maand contact zoeken of elke dag. Je kunt juist mensen die je inspireren.

Je kunt een gesprekje aan gaan met iemand die je in de winkel tegenkomt. Een compliment geven, maakt het altijd makkelijk om een gesprek te beginnen.

Je kunt lid worden van een groep of vrijwilliger bij een instantie waar je interesses liggen. Wedden dat je daar gelijkgestemden vindt.

Je kunt via social media in contact met de wereld. Je kunt mensen vinden met de zelfde interesses als dat jij hebt. Of lotgenoten. Ook die kun je in het echt ontmoeten.

Je kunt via zoom, teams of dergelijke met een groep contact hebben.

Je kunt online spelletjes samen doen. En ondertussen chatten met elkaar.  

12 januari, maaltijd kiezen

Elke dag weer iets op tafel zetten. Een fijne maaltijd.

Grappig hoeveel verschillende overtuigingen er zitten op koken. Of beter gezegd het organiseren van een avondmaaltijd. Interessant om eens voor jezelf te onderzoeken. Wat vind jij belangrijk of wat vind jij dat moet? Moet het elke dag vers zijn? Moet het lekker zijn of vooral gezond? Voeden in plaats van vullen? Vind je dat je alle avonden iets anders moet eten?

Je kunt ook twee avonden achter elkaar het zelfde te eten. Scheelt een keer voorbereiden.

Je kunt ook elke maandag het zelfde eten, elke dinsdag ook etc. Maandag aardappelen, bloemkool en gehaktbal, dinsdags is het nasi, woensdag is het een curry etc.  Elke week grotendeels de zelfde boodschappen ook handig.

Je kunt elke dag afwachten waar je zin in hebt en dat ga je vervolgens de boodschappen voor verzamelen en morgen weer het zelfde liedje. Dit betekent wel elke dag boodschappen doen.

Je kunt ook koken met dat wat er aanwezig is in de koelkast.

Een keer in de week voor de komende week bedenken wat je gaat eten kan. Je kunt dit ook per dag dan al plannen in je agenda. Dit kan natuurlijk ook samen met de rest van je gezin. Iedereen kiest een of twee maaltijden voor die week. Wel of niet beginnend met een P.

Je kunt ook een aantal vaste maaltijden in de week bedenken. Bijvoorbeeld 4 x een vaste maaltijd en dan voor drie 3 een anders dan normaal maaltijd.

Je kunt ook afhalen, laten bezorgen.

Je kunt maaltijdboxen bestellen. Dan hoef je alleen maar te kiezen welke recepten je lekker vind.
Dit kun je ook combineren met een aantal vaste maaltijden in de week.

Je kunt ook in de app van de verschillende supermarkten recepten uitkiezen met de bijbehorende boodschappen.

Zelf ga ik nu we niet meer in de buurt van een supermarkt wonen een keer in de week zitten met een kookboek, mijn agenda en de boodschappen app van de supermarkt. Dit geeft mij zoveel rust de rest van de week. 

O ja normaal (wat is dat ook alweer? Ik bedoel zonder lockdown) eten we een keer in de week brood. Vooral op de sport avond. Waarop iedereen op een ander moment moet eten en ik ook een drukke dag heb. En we eten ook altijd een keer per week bloemkool. Komt mij ondertussen bijna de neus uit maar die avond weet ik zeker dat er geen van de kinderen gaat zeuren over het eten en etten we toch iets gezonds. Het zeuren op de andere avonden neem ik voor lief want dan eten we iets wat ik ook lekker vind. En eerlijk is eerlijk het zeuren wordt steeds minder.     

13 januari, lezen

Lezen kan natuurlijk in de krant, een tijdschrift, een fictie verhaal of juist een studie boek. Wat je leest of wil lezen maakt dat je soms verschillende keuzes maakt.

Je kunt zittend aan tafel lezen. Met een actieve houding en het boek plat op tafel.

Zittend in een fauteuil of op de bank met je armen ondersteund door de armleuningen of kussens. Of liggend op de bank, in bed, op de grond ( of op tafel als ik mijn zoon als voorbeeld neem). Staand aan een hoge tafel of werkblad kan ook.

Het boek kan plat op tafel liggen of iets schuin door het op een ordner of schuin werkblad te leggen. Hierdoor kun je makkelijker rechtop blijven zitten.  Je kunt ook een kookboekstandaard gebruiken of een boek of tablet kussen. Er zijn ook lange, hoge standaarden waar je je e-reader in kunt zetten waardoor je deze niet hoeft vast te houden.

Je kunt natuurlijk gewoon van papier lezen of op een tablet of op een e-reader. Die laatste twee hebben het voordeel dat je niet een zwaar boek of onhandig vel papier hoeft vast te houden.

Je kunt kiezen voor kleine letters waardoor je minder snel hoeft om te slaan of juist grotere letters waardoor je minder hoeft te turen. Je kunt zelfs een lettertype kiezen. Zo kies ik als dyslectici graag voor het lettertype dat makkelijker leesbaar is voor mijn soort mensen ;-).

Zorg voor goed licht zodat je de letters makkelijk kunt lezen.  

Wanneer je echt de tekst moet studeren of je snel afgeleid raakt kijk. Kan het helpen om de tekst te onderstrepen. Tussendoor samenvattingen te maken. Hardop na te vertellen wat je gelezen hebt. 

Je kunt ook kijken of je een optimale omgeving kunt creëren. Bijvoorbeeld in een stille ruimte. Met oordopjes in. Of juist muziek op zetten waardoor andere geluiden weg gefilterd worden. 

Je kunt stil zitten of juist bewegend op een bal waardoor je je makkelijker kunt concentreren.

Is lezen belastend neem op tijd pauze. Vier keer een kwartier lezen is ook een uur.

14 januari, computeren

Je kunt 8 uur achter elkaar achter de computer zitten of regelmatig een pauze nemen. Pauze wanneer iedereen pauze neemt of op het moment dat jij he nodig hebt.  Vaker een korte pauze of minder vaak en langere pauzes.

Wisselen van stoel tijdens het werken achter de computer kan. Zittend op en bureau stoel met armleuningen, een zitbal, een zadelkruk of staand achter de computer werken kan ook. Misschien zit je liever op de bank, op bed of op de grond?

De laptop gewoon op tafel zetten of met een apart toetsenbord  en laptop standaard waardoor je een ergonomisch betere houding kunt aannemen.

Een beeld scherm met een hoge resolutie is meer ontspannen voor de ogen dan een met veel minder pixels. Een tweede beeldscherm zodat je minder heen en weer hoeft te klikken tussen verschillende programma’s. 

Je kunt de mousepad gebruiken, een lossen muis, ergonomische gevormde muis of een muis pen. Sneltoetsen gebruiken is ook een optie.

Typen of gebruik maken van spraakherkenning. Kleine letters of alles op het beeldscherm vergroten door de instellingen te veranderen.  

Je kunt een rustige ruimte zoeken of juist een met werkende collega’s. Oordopjes in of een noise cancelling koptelefoon verminderd prikkels.

Heb je geen type diploma dan kan je met twee vingers blijven typen of toch een type cursus volgen.

15 januari, wandelen

Wandelen #hetkananders

Je kunt wachten op mooi weer om te gaan of je gaat gewoon wandelen.

Natuurlijk kun je ook wachten tot je zin hebt om te wandelen of je gaat gewoon omdat je dat met jezelf hebt afgesproken.

Je kunt alleen wandelen, met de hond of met vrienden of familie,

Je kunt een vast tijdstip met jezelf afspreken of met jezelf een passende frequentie afspreken.

5 minuten naar buiten kun je niet de moeite waard vinden of je kunt vinden dat zelfs 5 minuten wel mooi meegenomen is. De afstand dat je wandelen kun je ook aanpassen per dag of je kunt een opbouw schema maken voor het wandelen.

Je kunt met een app op je telefoon of een fitbit je aantal stappen bijhouden en daar met jezelf een aantal stappen over afspreken. Of met vriendinnen. Of in een app. Zo kun je in de app Ommetje van de hartstichting wandelwedstrijdjes doen. Erg motiverend voor de competitieve mensen onder ons.  

Je kunt een bos, strand of de natuur opzoeken om te gaan wandelen. Geeft toch een extra fijn gevoel tijdens de wandeling. Maar wandelen kan natuurlijk ook gewoon bij jou in de straat, wijk, dorp, stad.

Je kunt rustig wandelen of snel wandelen.

Wandelen op je dagelijkse schoenen of het jezelf gunnen om goede wandelschoenen aan te schaffen.  

Je kunt onderweg tegenliggers groeten of een glimlach schenken. Je zult zien wat die glimlach die je terug krijgt met je doet.

Wil je een doel hebben met de wandeling en heb je geen hond. Wandel nar de winkel, brievenbus of…. Je kunt ook stenen schilderen en verstoppen tijdens je wandeling. Kijk op de facebook site van “kei tof.” Zo krijgt je wandeling ook nog een doel.    

16 januari, aardappelschillen

Aardappelschillen #hetkananders

Er zijn kant en klaar geschilde aardappelen te koop. Of de schil erom laten zitten. Ook lekker. Maar wat als je zelf je aardappelen wil schillen. Dan kan het ook anders.

Je kunt elke dag aardappelschillen of op een dag twee porties. Dan hoef je maar een keer de benodigdheden bij elkaar te zoeken. En bespaar je op de tweede dag tijd en energie.

Snel-schillers, zijn grote aardappelen en zoals gedacht sneller te schillen. Wel zijn ze vaak ook zwaarder.  Er zijn ook kleine aardappelen. Die kosten meer tijd en meer draaibewegingen in je hand. Aardappelen met meer pitten/ogen vragen nog meer draaibewegingen in je pols.

Aardappelschillen met een scherp mes gaat veel lichter dan met een ouder, bot mes. Je zult verbaasd zijn hoeveel het scheelt wanneer je je mes op tijd vervangt of zelf slijpt, laat slijpen.

Een schilmesje vraagt ook weer meer draaibewegingen in je pols dan een dunschiller. Althans wanneer je de dunschiller kiest die over dwars op het handvat staat.

Het handvat van het mesje kan verdikt worden wanneer je moeite hebt met het vasthouden van het handvat.

De aardappel kun je vasthouden met een rubberen handschoen. Daardoor glijdt hij minder snel uit je hand en hoef je minder kracht te zetten bij het vasthouden. Je kunt ook de aardappel op een plankje met een spijker prikken. Hierdoor hoef je hem niet meer vast te houden.

Er zijn ook aardappelschil apparaatjes.

Je kunt natuurlijk ook altijd aan iemand anders vragen om de aardappels te schillen.

17 januari, sneeuwschuiven

Geïnspireerd op de eerste sneeuwvlok van het jaar. Het sneeuwschuiven.

Het is aan jou of je baalt van de sneeuw en het feit dat je “moet” sneeuwschuiven. Of dat je geniet van het feit dat er weer eens sneeuw ligt.

 Je kunt natuurlijk zorgen dat je strooizout in huis hebt dan hoef je niet te schuiven. Of je kunt de sneeuw gewoon laten liggen en sneeuw op de deurmat voor lief nemen. Maar stel dat je wel echt “moet” schuiven. Kan het dan ook anders?

Direct schuiven is veel makkelijker dan wanneer er al overheen gelopen is.

Je kunt schuiven of scheppen. Wanneer je ook scheppen op het moment dat de schep vol is of wanneer er een beetje sneeuw op zit en de schep dus nog licht is de sneeuw weg te scheppen.  

Dan kun je kiezen om de hele stoep te schuiven of alleen een looppad te maken.

Met een rechte rug de sneeuwschep vasthouden is beter voor je rug. Zorg dus dat de steel lang genoeg is. Een handvat op de steel maakt dat je de schep met de vuistgreep vast kunt houden. Dat is minder belastend voor je hand.

Je kunt in een rustig temposchuiven of tussen door even pauze nemen. Even rechtop gaan staan, genieten van de witte wereld of een sneeuwbal naar de buren gooien.   

18 januari, werkplek organiseren

Werkplek organiseren #hetkananders

De werkbank, het aanrecht, je bureau allemaal werkplekken, de snijtafel. De kappersstoel met de trolley met alle knipbenodigdheden, deze werkplek heeft vast een andere naam.  Er zijn talloze werkplekken te bedenken. Deze #hetkananders kun je eigenlijk in meer of mindere mate op alle werkplekken toepassen.   

Je kunt de werkplek inrichten naar hoe de omgeving al is. Je kunt jezelf aan passen aan de werkplek zoals die is. bijvoorbeeld een te laag of klein bureau voor lief nemen. Een niet passende stoel gebruiken. Een kruk met stroeve wieltjes gebruiken.   

Of je kunt de omgeving aanpassen zodat hij voor jouw werkt. Bijvoorbeeld schapjes, vakjes, kastjes toevoegen. Met voor alles een vaste plek. Je werkplek veranderen door bijvoorbeeld het bureau te draaien waardoor je geen bewegende beelden voor je hebt of juist geen geluiden achter je. Het bureau verhogen, stoel vervangen.

Je kunt een rommelige werkplek eerst opruimen of gewoon er bovenop gaan werken. Scheelt op dat moment tijd en energie. Wel de onrust omdat je wel “een andere keer” de boel moet opruimen.  En het risico dat je vaak moet zoeken naar je spullen.  

Je kunt direct aan het werk gaan en al doende de spullen die je op dat moment nodig heb pakken of eerst de benodigde spullen verzamelen.

Je kunt alle benodigdheden binnen handbereik zetten. Of zoals ik het soms noem je loketje. De ruimte die zich precies binnen je je hand/arm bereik bevind. Of juist net er iets buiten zodat je gedwongen wordt af en toe van houding te wisselen.

Je kunt alle gerelateerde benodigdheden bij elkaar zetten. Koffie bij de koffiefilters. Spijkers bij de hamer. Wasknijpers bij de waslijn.

Je kunt zorgen voor goed licht boven je werkplek. Genoeg ruimte om je werk te doen.

Je kunt op je werkplek  alles laten liggen zodat je de volgende keer zo weer verder kunt. Of je kunt een clean desk policy hebben, waarbij je alles aan het eind van de dag opruimt.

  Wat werkt voor jou het beste?  

19 januari, fietsen

Fietsen #hetkananders

Je kunt fietsen in een hoog tempo of je kunt iets rustiger fietsen. Zeker wanneer je op tijd van huis vertrekt heb je de mogelijkheid om te kiezen.

Je kunt onderweg pauze nemen of in één keer door fietsen. Die pauze kan ook na 5 of tien minuten fietsen.  

Je kunt samen fietsen of juist alleen. Zo kan het iets gezelligs zijn of juist even tijd voor jezelf.

Je kunt fietsen om ergens naar toe te gaan. Of fietsen om te bewegen, wellicht zelfs om conditie op te bouwen. Je kunt een trainingsschema gebruiken of gewoon regelmatig fietsen.

Je kunt vinden dat je minimaal een half uur moet fietsen of tevreden zijn met tien minuten.

Altijd de zelfde route of juist afwisselen, routine doorbreken. Je zult verbaasd zijn hoe goed je dat doet.

Je kunt zorgen dat je je fiets goed voor elkaar hebt. Harde banden, goed licht, juiste zadel en stuur hoogte. Of je kun fietsen met de fiets die er toevallig staat. Een goed afgestelde fiets verkleint de belasting op je rug en armen.

Je kunt kiezen voor een lig-, race-, tour, of stads fiets. Met of zonder versnellingen. Hoe meer versnellingen hoe makkelijker jij een weerstand kunt kiezen die voor jou prettig fietst. Wist je dat je bij een ligfiets veel minder kracht hoeft te zetten?

Je kunt ook kiezen voor een elektrische fiets. Zo vraagt fietsen veel minder van je kracht en uithoudingsvermogen. En weet je bijna zeker dat je ook zonder problemen weer thuis kunt komen.

Is balanshouden lastig? Dan kun je ook bij volwassenfietsen zijwielen installeren of kiezen voor een driewielfiets. Met een ligstuur komt er minder kracht op je handen en polsen. Een hard zadel maakt dat je vaak met minder pijn op de fiets zit wanneer je pijnklachten aan je staartbeen hebt. Met toeclips op de pedalen hoef je niet alleen te duwen maar kun je ook trekken aan de pedalen.

Hoe fiets jij het liefst?  

20 januari, traplopen

Traplopen #hetkananders

Je kunt twee keer per dag traplopen of veeeeel vaker. Hoe meer jij combineert wanneer je op een verdieping bent, dus doen wat je daar vandaag moet doen. Hoe minder vaak jij de trap op en af hoeft.

Je kunt ook het traplopen als conditie of kracht oefening gebruiken.

Je kunt doorstappen of op een trede bij stappen. Je kunt zelfs een tussentrede plaatsen. Zeker bij heup klachten heel prettig want je hoeft je per stap veel minder je been op te tillen en minder kracht te zetten.   

Zo snel mogelijk naar boven of juist heel rustig. Bijvoorbeeld op het tempo van je ademhaling. Bij elke uitademing een trede omhoog. Zeker wanneer je longklachten hebt is dit een aanrader. Je raakt zo namelijk niet buiten adem en hoeft dus niet meer bij te komen van de inspanning wanneer je boven bent. Halverwege de trap of twee keer even op adem komen helpt ook.

Wel of niet vast houden aan de trapleuning. Aan beide zijden een trapleuning, maakt dat je armen mee kunnen helpen omhoog en omlaag te komen. Heb je geen tweede trapleuning? Misschien kan hij geplaatst worden.

Je kunt spullen in je armen mee omhoog of omlaag nemen. Je kunt ze ook in een tas op je schouder of rug meenemen. Of zelfs naar beneden gooien.  

Je kunt spullen op de trap klaar zetten om ze later in één keer mee te nemen naar boven. Of LET OP IEDEREEN. Jij die geen moeite hebt met traplopen, of jij die toch naar boven gaat, neemt de spullen mee naar boven. Ook als het niet jouw spullen zijn.

Kost traplopen erg veel moeite of is het niet meer veilig, dan kun je een traplift aanschaffen.

21 januari, hond uitlaten

Hond uitlaten #hetkananders

Je kun de hond uitlaten wanneer je hond naar buiten wil. Of je hebt vaste tijden van uitlaten.

Je kan de hond in de tuin zijn ding laten doen of tijdens een wandeling in de straat of lekker in een losloop gebied voor honden.  

Je kunt een korte riem gebruiken of een lange lijn of  een rol-lijn. Het soort riem heeft invloed op de bewegingsruimte van de hond maar ook op hoe makkelijker het vasthouden voor jou is.  

Je kunt een tuigje gebruiken, een vaste halsband of een losse lusriem. Alle drie hebben een andere manier van vast maken en vraagt meer of minder handelingen om bij je hond om te doen.

Je kunt vertrouwen op je eigen fysieke kracht om je hond onder controle te houden of je oefent met je hond om netjes naast je te blijven lopen. Er zijn ook tuigjes die je helpen om ook je hond ook fysiek makkelijker aan te kunnen.

Wanneer je hond goed luistert kun je de hond ook los naast je laten lopen. Dan loopt voor jou het meest ontspannen. Luistert jou hond niet goed dan moet hij aan de lijn. Is aan de lijn laten lopen een work-out? Dat hoeft niet! Er zijn hondengedrag deskundigen die met jou kunnen oefenen om ontspannen te kunnen wandelen met jouw hond.    

Een uitlaat service is een uitkomst wanneer je zelf niet (meer) ver kunt wandelen. Een ander gezinslid kan natuurlijk ook met de hond naar buiten of misschien een behulpzame buur.

Spelen met je hond geeft jouw en de hond ook voldoening. Dan hoeven de wandelingen wellicht niet zo ver.

Voor dat je een hond aanschaft is het verstandig goed uit te zoeken hoeveel beweging en uitdaging een raas nodig heeft. En of jij dat kunt bieden. Een kleine hond is fysiek makkelijker onder controle te houden, maar moet ook naar buiten misschien nog wel meer dan een grote hond!  

Oja en voor het opruimen van zijn grote boodschap kun je hurken of bukken om er makkelijk bij te komen. Maar er zijn ook voldoende hulpmiddelen waardoor je minder of niet hoeft te bukken en het makkelijk mee kunt nemen naar een afvalbak.  

22 januari, koelkast schoonmaken

Koelkast schoonmaken #hetkananders

Elke week de hele koelkast schoonmaken of pas wanneer je ziet dat hij vies is.

De hele koelkast in een keer schoonmaken of per keer een plankje.

Alle spullen uit de koelkast halen of heen en weer pakken in de koelkast, zodat je makkelijker kunt kiezen kunt wanneer je stopt.

Je kunt de plankjes eruit halen of er in laten zitten en er een doekje overheen halen.

Je kunt tussendoor pauze nemen of een lange pauze na het schoonmaken.

Je kunt in een hoog tempo “even” de koelkast schoonmaken of juist een stapje rustiger dan je gewend bent.

Om de bovenste plank te bereiken kun je op je tenen gaan staan en boven je macht werken. Of je kunt gebruik maken van een opstapje. Zeker wanneer je longklachten hebt, snel buiten adem bent, Kost het je veel minder energie wanneer je zo weinig mogelijk boven je macht werkt.     

23 januari, ontbijten

Je kunt op bed ontbijten of in de auto op weg naar je werk.  

Rustig de tijd nemen om te ontbijten of snel even een broodje pakken. Echt ontbijten of tussendoor ook de vaatwasser uitruimen, lunchpakketjes maken, tassen zoeken?

Door rustig de tijd te nemen eet je eerder een gezond ontbijt.  Bovendien blijft je stress niveau ook uit waardoor je de dag met meer ontspanning begint.

Door in de avond al het ontbijt klaar te zetten, lunchpakketjes te maken kun je tijd winnen. Hierdoor bestaat het ontbijt maken in de ochtend nog uit minder handelingen en kun je makkelijker meer ontspanning in bouwen. Recepten als “overnight oats” of kant en klare smoothie pakketten helpen ook om de druk er in de ochtend af te halen.  

Je kunt vinden dat je elke dag iets anders moet eten voor ontbijt en daar krampachtig aan vasthouden of een vast ontbijt kiezen. Je kunt een bruine boterham smeren of een groene smoothie maken.

Je kunt vinden dat je elke dag een uitgebalanceerd ontbijt moet maken of op de dagen dat je er makkelijker meer tijd voor kunt maken.    

Je kunt staand bij het aanrecht je ontbijt maken of toch even aan tafel gaan zitten.

Maak jij het ontbijt voor al je gezinsleden of delegeer je het? Kinderen kunnen echt van best jonge leeftijd hun eigen broodsmeren.

Ik eet zelf het liefst een eitje met melk en thee voor mijn ontbijt. Door gebruik te maken van een klein pannetje voelt het veel makkelijker dan toen ik nog mijn gewone koekenpan gebruikte.

Hoe ontbijt jij en wat zou jij eigenlijk anders willen?

24 januari, sokken aantrekken

De #hetkananders zijn bedoeld om jou te inspireren en te laten zien dat alles anders kan. Grote en kleine dingen in je leven. Aan jou de keuze hoe je iets doet. Misschien heb je het gevoel dat jij vast zit en geen keuze hebt hoe jij de dingend doet. Dat geloof ik dus niet. Misschien kost iets jou zoveel moeite dat het jou niet waard is om het op die manier te doen. Dat kan! Maar dan heb jij dus nog altijd zelf die keuze. Zie jezelf dus niet als slachtoffer. Jij bepaald!

Zelfs sok aantrekken kan dus op verschillende manieren.

Je kunt ze zittend of staand aantrekken. Gelijk na het douchen of eerst even wachten tot je voeten helemaal droog zijn en dus minder stroef.

Je kunt ze eerst opstropen (is dat een woord) of geleidelijk over je voet trekken.

Strakke sokken zijn lastiger aantrekken dan wijdere sokken.

Je kunt je voet op je andere been leggen en dan je sok aantrekken. Zo kun je je rug rechthouden. Je kunt ook je voeten op de grond laten en voorover buigen. Je kunt ook je knie buigen zodat je voet naast je komt. Je buigt dan zijwaarts om je sokken aan te trekken.

Je kunt met twee of een hand je sok aantrekken.

Met behulp van een sok-aantrekker kan het ook. Je schuift dan je sok over het plastic. Gooit de aantrekhulp met sok op de grond maar houdt de touwtjes vast. Je steekt je voet in de sok. Je trekt de aantrekhulp langzaam achterlangs omhoog waardoor de sok om je voet getrokken wordt.

Je kunt ook geen sokken aantrekken of hulp vragen bij het aantrekken van je sokken.

 Hoe trek jij je sokken aan? Of welke #lifehack heb je voor het aantrekken van je sokken?

Sta je er nooit bij stil hoe jij je sokken aantrekt? Doe het deze week eens bewust anders. Gewoon om te zien wat dat met je doet.   

25 januari, teennagels knippen

Ha ha er komen in totaal 365 #hetkananders dus ook de moest er een keer in.

Knippen wanneer je er last van hebt of elke twee weken bijknippen.

Je kunt de teennagels knippen na het douchen of het nemen van een bad. Door het water zijn je nagels zachter om te knippen.

Zittend op een stoel of hurken om je teennagels te kunnen knippen.

Met een nagelknippertje, nagelschaartje of een nagelschaar met verlengd en vergroot handvat. Met deze laatste hoef je niet zo ver te bukken en is de belasting op je vingers minder.

Alle tien tenen achter elkaar of pauze nemen tussen door. Of 5 op dinsdag en 5 op donderdag.

Je kunt ook hulp vragen of naar een pedicure gaan (en gelijk ook genieten van een voetmassage.)

26 januari, verjaardag vieren

Ik ben nog lange niet jarig, maar op verzoek van een lezer van de #hetkananders en als tegenhanger van de #hetkan anders van gisteren.

In deze corona periode is natuurlijk alles anders. In de #hetkananders doe ik net alsof alles weer even normaal is. Maar wie weet helpt deze periode je zelfs ontdekken wat voor jou prettig is vwb het vieren van je verjaardag.

Want vier je je verjaardag in grote groepen een keer veel drukte of verdeel de visite over meerdere momenten of zelfs meerdere dagen. Wat misschien betekent dat je vaker moet organiseren.
Is het op jouw verjaardag een vrije in- en uitloop of spreek je vaste begin en eind tijden af.

Maak je voor dat de visite komt schoon of juist achteraf.

Bak je zelf de taarten? Of haal je ze bij de bakker?  Of bak je er een zelf en haal de rest bij de bakker? Houd je rekening met wat de visite lekker vind of kies je wat je zelf lekker vind?

Maak je zelf de hapjes of bestel je hapjes? Doe je geen hapjes of gewoon chips op tafel.
Je kunt op het laatste moment alles klaar zetten of al eerder waardoor je nog even kunt rusten voor dat de visite binnenkomt.

Zorg jij dat iedereen te drinken heeft of besteed je dat uit, of kies je voor selfservice?   

Je kunt de rommel opruimen wanneer de viste naar huis is. Je kunt hulp vragen bij het opruimen of je kunt de volgende dag opruimen.

27 januari, paprika snijden

Je kunt paprika snijden met een schilmesje of met een groot groente mes. Met deze laatste kost het veel minder kracht. Je kunt ook een gehoekt mes gebruiken. Hiermee ontlast je de kleine gewrichten in je hand.

Je kunt heel snel paprika snijden of hier de tijd voor nemen.

Je kunt tijdens het koken de paprika nog snijden of je kunt al eerder de paprika snijden waardoor je daarna weer even pauze kunt nemen.

Je kunt staand bij het aanrecht op een te laag werkvlak de paprika snijden. Of je kunt door het gebruik van een extra dikke snijplank de juiste hoogte de paprika snijden.  Door je benen iets te spreiden tijdens het staan kun je soms ook makkelijker met een rechte rug werken.

Zittend aan tafel kun je ook een verkeerde werkhouding hebben. Bijvoorbeeld omdat je je schouders moet oprekken om goed te kunnen snijden. Een kussen onder je billen kan dit voorkomen.

Je kunt een paprika ook op de mandoline snijden.

Je kunt iemand anders vragen de paprika te snijden of voor gesneden paprika kopen. Van de paprika uit de diepvries kun je precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt.

28 januari , behang afhalen

Je kunt natuurlijk over het oude behang heen behangen.

Misschien denk jij dat jij geen energie hebt om behang af te halen. Of je doet het op een andere manier.

Je doet wat je nu kan en bent daar trots op. Of je baalt dat je het niet kan zoals je het eerder zou hebben gedaan en besteed het helemaal uit.

Je kunt een deadline zetten voor wanneer het behang er af moet zijn. Of je gaat pas behangen wanneer het behang er af is.

Je kunt een hele dag behang gaan trekken of elke keer tussendoor een stukje. Vuilnisbak ernaast waar de stukjes gewoon in kunnen.

Je kunt een gewoon plamuurmes gebruiken of er een gehoekt handvat op maken. Gewoon ombuigen.  Het handvat kan ook verdikt worden.

Je kunt alles staand en gehurkt doen. Of op een kruk gaan zitten.

Het tempo kan hoog zijn, maar je kunt ook een rustig tempo hebben.

Je kunt boven je macht werken of gebruik maken van een trapje. Dit scheelt veel armkracht en bij longklachten is het helemaal aan te raden.

Behang kan er droog afgetrokken worden. Of je kunt een plantenspuit gebruiken, wat veel belasting geeft op je kleine hand gewrichten.  Maar je kan ook een natte doek of gifspuit. Een stoom apparaat kan ook.

 Wat werkt voor jou het best?

29 januari, tekenen

Je kunt vinden dat je niet kunt tekenen en het niet doen. Of je vind dat je NOG niet kunt en gaat oefenen. Al dan niet met hulp van een cursus.

Die cursus kan live, online of via YouTube video’s.

Je kunt een plekje maken waar je je tekenspullen kunt laten liggen zodat je ook “eventjes” kunt tekenen. Of een handig opruimsysteem maken waardoor je het makkelijk kunt pakken en weer kunt opruimen.

Je kunt staand tekenen of zittend. Wanneer je je armen ondersteund kost het minder energie.
Je kunt werken op een vlakke tafel of op een schuinwerkblad. Hierdoor kun je makkelijker rechtop blijven zitten.

Je kunt potloden of stiften gebruiken. Deze kun je verdikken met pen of potlood verdikkers. Hierdoor hoef je minderkracht te zetten. Een siliconen vingerhoedje maak dat je meer grip hebt.  

Je kunt een moment op een dag of week inplannen om te tekenen. Dit kun je een prioriteit maken of alleen wanneer je energie over hebt.

Of je zorgt voor een challenge met jezelf zodat je in ieder geval blijft tekenen.   

30 januari, broek opvouwen

Het hoeft natuurlijk niet de broeken op te vouwen. Je kunt ze vanaf de waslijn gewoon weer aantrekken. Of je hangt ze op een hanger te drogen en ook dan hoef je niet te vouwen.

Een broek kun je op de strijkplank vouwen, op tafel of zittend op het bed. Je kunt ze ook staand vouwen. Zoals verkopers in een broeken winkel dat doen.

Staand of zittend bij tafel kun je kijken of je de juiste werk hoogte hebt of niet.

Je kunt een broek dubbelvouwen in drie of vier keer. Elke keer extra dubbel is een extra handeling. 1x valt dat niet op maar tel alle broeken die je per week of per jaar vouwt eens op!? (Ook alvast een tip voor alles dat je vouwt. 20 kledingstukken één keer minder vouwen scheelt wel degelijk per vouwbeurt.)

De broek eerst uitslaan, glad strijken met je hand of geen van beide.

Je kunt alle broeken achter elkaar opvouwen of ondertussen pauze nemen. Of na x aantal broeken even pauze nemen.  

Je kunt snel “even” de broeken opvouwen of er de tijd voornemen. Lekker muziekje op of een podcast en het wordt gewoon een fijn feestje.

Moeten er dit weekend nog broeken gevouwen worden? Let eens op hoe jij het doet en vraag je af “Kan het anders?”

31 januari, bank stofzuigen

Geld, speelgoed, afstandsbedieningen maar vooral kruimels, heel veel kruimels. Alles eten die monsters op. Ik heb het natuurlijk over de bank!

Nooit de bank stofzuigen is een optie, een keer per maand of een keer per week en alles daartussen kan ook.

Je kunt de kussen er helemaal uithalen of de slang tussen de kussens drukken. (Op hoop van zegen dat daar niet toevallig je gouden ketting ligt die je al twee weken kwijt bent) Dat laatste scheelt wel veel energie.

Je kunt alle kussens er uit halen of een paar en de andere heen en weer schuiven.

Je kunt de bank stofzuigen meenemen in je hele rondje kamer stofzuigen of er een aparte activiteit van maken. Waardoor de activiteit stofzuigen minder lang duurt.

Koffie pauze nemen tussendoor kan ook. Ook halverwege het zuigen van de bank.

Je kunt voor over gebogen de bank stofzuigen. Je kunt op je knieën gaan zitten, of salontafel op de bank zelf.

Je kunt de zuigkracht van de stofzuiger maximaal zetten of lichter. Minder weerstand vraagt minder kracht.   

Je kunt hup hup snel te werk gaan of in een rustiger tempo. Wanneer je in een rustiger tempo handelt hoef je vaak achteraf minder lang te herstellen. Daar win je dan weer tijd mee.

Leave a Reply