Meer energie (over) hebben of niet meer zo moe voelen. Dat zijn vaak de hulpvragen waarmee mensen mij bellen wanneer ze bij mij in behandeling willen komen.  Een heel duidelijke wens. Maar wanneer weet je of je meer energie hebt of minder moe bent?

meer energie

Daar heb je in ieder geval één, maar het liefst twee dingen voor nodig. Een startpunt en een eindpunt.

Want hoe weet je of je meer energie hebt? Of minder moe bent? Vergelijk het met groeien. Groeien op welke manier dan ook gaat heel langzaam en wanneer je hier constant bij aanwezig bent zie je vaak helemaal niet dat jij of iemand in je directe omgeving groeit. Pas wanneer iemand anders zegt of je oude foto’s terug ziet zie je het verschil.

Wanneer je vermoeidheid voelt, zeker wanneer je al langere tijd vermoeidheid voelt kan het zijn dat je geen verschil voelt. Ben ik nu meer of  minder moe? Je kunt vergelijken met wat je een maand geleden op een dag deed en wat nu maar zelfs dan kan het lastig zijn om te zien of er iets is veranderd.

Wat je wil doen is een nul-meting.

Vaststellen hoe moe, of hoeveel energie je nu hebt. Dat kan middels een korte vragen lijst. Waarin je een score aangeeft. Wanneer je deze over een tijdje weer invult kun je zien of er verschil is, in hoe jij je vult. Een voorbeeld van zo’n vragenlijstje is;

  • Ik voel me moe
  • Ik ben gauw moe
  • Ik voel mij fit
  • Ik heb aan het einde van de dag nog energie.

Achter elke stelling kun je aangeven in hoeverre die stelling voor jou klopt. Wanneer je dit herhaalt kun je zien of er iets verbeterd is.

Je kunt ook bijhouden wat je allemaal doet op een dag. Wanneer je hier een score aan hangt en je doet dit over een tijdje nog eens heb je een vergelijk die iets minder subjectief is en zie je dus feitelijk of je meer of minder doet op een dag. Zelf ben ik enorm fan van bijhouden wat je allemaal doet op een dag, in ieder geval voor een aantal dagen. Omdat het een super goed startpunt is voor het maken van een opbouw of balans plan.

Maarrrrrr alleen weten waar je vandaag komt is m.i. niet voldoende. Want wat als je meer energie hebt. Je doet meer dingen op een dag of je voelt je fitter, wat betekent dat dan?

Meer energie hebben is fijn maar wat als dat niet mogelijk is? Of wat als jij die energie steekt in activiteiten, dingen wat niets veranderd voor hoe jouw leven er uit ziet. Daarom besteed ik altijd graag ook veel tijd aan het daadwerkelijke doel.

Meer energie?

Wat is jouw punt op de horizon? Wat wil je weer gaan doen wanneer je meer energie hebt? Of wat zou je anders willen in jouw leven? Wat wil je kunnen?

Een punt op de horizon maakt dat je weet waar je naar toe wil. Ergens naar toe gaan is zoveel makkelijker dan ergens vanaf komen. Een punt op de horizon maakt dat je makkelijker keuzes kunt maken. En zelfs als je niet meer energie krijgt kan het zijn dat je toch steeds dichter in de buurt komt bij je stip op de horizon omdat er opeens meer mogelijkheden zijn om er te komen.
Een punt op de horizon is ook motiverend want je kunt dagelijks zien of je dichtbij komt.   

Dus naast het uitzoeken wat je startpunt is is het zeker net zo belangrijk om een punt op de horizon te zetten.

Wat wil jij eigenlijk in je leven? Wat is jouw punt op jouw horizon?

En wil je weten wat jouw startpunt is? Met de Energie-meter rekenen we binnen twee weken samen uit.