28 april 2020

Terugkeer naar werk na corona?

Ergotherapie kan helpen.

Heb je corona gehad dan denk je misschien niet gelijk aan ergotherapie en hoe dat jouw kan helpen in de terugkeer naar werk.

Een plotselinge ziekte of aan doening en de behandeling ervan kan er voor zorgen dat je tijdelijk niet aan het werk kunt. En dat tijdelijk blijkt bij corona och langer te duren dan de meeste mensen verwachten. Veel mensen blijven langdurig met vermoeidheidsklachten kampen. Zo is het overigens ook bij een IC opname door een andere oorzaak, maar ook kanker, NAH, hartfalen.

Wanneer de behandeling achter de rug is wordt er door de werkgever verwacht dat je zodra het kan weer naar het werk komt. Begrijpelijk, want naast dat je werkgever vooral jou en het werk dat jij zo goed voor hem/haar doet, mist, kost een zieke werknemer veel geld. Lang niet alle werkgevers hebben hier een verzekering voor dus deze kosten en de kosten voor de bijkomende verplichtingen komen allemaal voor zijn of haar rekening.

Daarnaast wil eigenlijk iedereen ook zelf graag weer terug naar het werk, al lijkt dat soms voor de werkgever niet zo.

Terug keer naar werk is typisch zo’n geval waarbij er twee kanten aan het verhaal zitten. Met aan beide kanten veel belangen.  

Te snel opbouwen na corona

Bij de mensen die bij mij komen is er vaak (te) snel weer opgebouwd. De werkgever ziet immers niet hoe jij thuis instort. En jij doet al meer dan misschien verstandig is. Je voel je verantwoordelijk, je bent al zo lang weg geweest. Bovendien wil je heel graag terug naar het normale leven.

Dat “thuis instorten” is in het begin misschien ook niet erg… in het begin.

Wanneer je echter na het werk thuis niet meer instaat bent om ook nog iets te doen. Je de verplichtingen thuis laat liggen, volledig afstoot naar je huisgenoten en/of verplaatst naar je vrije dagen.

Voor elk uur dat je op je werk opbouwt doe je minder thuis. Op het werk en voor de omgeving lijkt het goed te gaan.

Ik ben van mening dat opbouwen van werk niet te koste kan gaan van verplichtingen thuis. De valkuil is dat het in eerste instantie niet zo erg lijkt. Maar op de langere termijn is het vaak het recept om weer terug te vallen en weer opnieuw ziek te moeten melden.         

Goed zicht hebben op hoeveel energie je hebt en waar je het allemaal aan uitgeeft, wat de verschillende werkzaamheden van je kosten en welke keuzes je hierin kunt maken kan je helpen op een betere manier op te bouwen.

Leave a Reply