29 juni 2020

Vakantie

Voor elke schoolvakantie bespreek ik met mijn klanten met vermoeidheidsklachten of chronische pijn die ook jonge kinderen hebben hoe ze de schoolvakantie het best kunnen “overleven.” Wan dat is een vraag die keer op keer bij ze speelt.

Want alle dingen die goed werken, als op tijd rust nemen en activiteiten verdelen over de dag en week lijkt veel lastiger wanneer de kinderen hele dagen om je heen lopen.

De overtuiging dat rust nemen niet mogelijk is, is een hardnekkige. Terwijl rust nemen bij vermoeidheid wel belangrijk is.

Maar ook de overtuiging dat er veel leuke dingen gedaan moeten worden met de kinderen zodat ze een leuke vakantie hebben. Die leuke dingen bestaan in ons hoofd vaak uit dagjes uitgaan. En daar zit de angst, want een dagje uit kan misschien prima mits je daarna ook een aantal dagen rustiger aan kunt doen en dat kan dus niet. Althans dat is je overtuiging.

Stel je gaat een hele dag weg. Een gezellig uitje die veel van je gaat vragen, waarschijnlijk zelfs teveel. Kijk dan of je de dag erna een uitje regelt waar jij niet bij hoeft te zijn. Spelen bij een vriendje of vriendinnetje. Een dagje bij oom of tante of de zomer BSO. Op die manier heb jij een dag om echt bij te komen.

Lukt het niet om de kids uit te besteden. Sta je zelf toe die dag niets te moeten. Dus makkelijke maaltijden, geen werk, geen huishoudelijke klussen kies een fijne stoel en doe rustig aan. Geef de kids iets meer schermtijd. Neem de tijd om een activiteit met ze te doen een spelletje en je zult zien dat ze daarna makkelijker iets voor zichzelf kunnen doen wanneer jij dat met ze afspreekt.   

Er zijn natuurlijk ook manieren om dat dagje uit iets minder heftig te laten zijn. Daar zal ik binnenkort een blog over schrijven.

Oja wist je dat wanneer je verwacht dat je heel veel naweeën gaat krijgen van een activiteit, het vaak meevalt? Dat komt omdat je bewust kiest. Wanneer je zonder dat je het door hebt of bewust van bent over grenzen gaat is het altijd een nare verassing en VOELT het veel heftiger en erger.  

Hoe je bewust bent van je grenzen leer ik je graag in de cursus “Meer dan Moe”, omdat jij meer bent dan moe.

Wil je graag direct een start maken, download dan mijn gratis e-book “Zeg NEE tegen vermoeidheid”

Leave a Reply