Wanneer je te weinig energie hebt voor dat wat je wil of moet doen op een dag is het heel makkelijk om over je grenzen te gaan. Er zijn dagen dat je je wat beter voelt en dan ben je blij dat je eindelijk dat kunt doen wat je al een paar dagen wil doen of je doet alvast datgene want je weet niet wanneer je weer een goede dag hebt en dan heb je dit maar vast gedaan. Wat er dan gebeurt is dat mensen in een zoals ik het noem een piek-dal functioneren terecht komen. De dag dat ze zich goed voelen doen ze teveel. Daar moeten ze de dag erna ( of dagen erna) van bijkomen. Wanneer ze weer hertelt zijn, hebben ze weer zo’n goede dag en dan komt weer dat moment dat ze teveel doen.
Soms kom ik ook mensen tegen die constant hun grenzen blijven opzoeken omdat ze bang zijn dat wanneer ze toegeven aan hun vermoeidheid ze dan helemaal in elkaar zakken.

Maar stel nu als we je energie vergelijken met geld en een bankrekening. En ik geloof echt dat deze vergelijk veel treffender is dan je misschien in eerste instantie zou denken.

Ga er nu eens vanuit dat je elke dag een zelfde hoeveelheid energie tot je beschikking krijgt. Zeg 100 euro. Hoe meer energie er op je rekening staat hoe beter jij je voelt. Op de dagen dat je je goed voelt geef je al je energie uit en nog meer. Zeg 120 euro Daarmee ga je een schuld aan bij jouw lichaam. En schulden kosten altijd nog meer geld want je moet rente betalen.
In de nacht krijg jij weer 100 euro er bij aan energie, want zo geweldig is jouw lichaam, maar je moet eerst nog die 20 euro terug betalen plus nog de rente zeg nog eens 5 euro. Jouw lijf is keer op keer bereid om te werken aan jouw herstel maar herstellen kost ook energie.

Je hebt dus wel 100 euro gekregen maar min de 25 euro voor de afbetaling van je schulden, dan heb je effectief voor de dag erna nog maar 75 euro om uit te geven. Dat is 45 euro minder dan dat je de dag ervoor hebt uit gegeven. Dus die dag kun je echt veel minder doen. En heb je dus een slechte dag. Doe je misschien iets minder. Geef je misschien 85 euro uit. En sta je aan het eind van de dag nog maar tien euro in de min. En zo klim je na een aantal dagen en nachten weer uit die schulden en heb je weer een goede dag. Je voelt je goed. Doet weer te veel en maakt opnieuw schulden bij je lichaam. Hoe kun je dan verwachten dat je je weer beter gaat voelen?

Jouw lijf is keer op keer bezig om te herstellen van de roofbouw die jij pleegt op je lichaam.  

Weet je er zijn mensen die prima op deze manier hun leven kunnen leven. En er dus mee leren leven.

Ik geloof alleen niet dat je op deze manier op termijn meer energie en minder vermoeidheid gaat opleveren. Jij geeft jouw lijf simpelweg niet de kans om te echt herstellen en op te bouwen.

De mensen die bang zijn om echt in te zakken wanneer ze niets meer doen stel ik vaak de vraag: “Hoe lang denk je dat je deze manier van leven vol kunt houden?” Diep van binnen weten ze vaak wel dat dit niet te doen is maar het is soms de enige manier die ze zien. Voor mij betekent binnen je grenzen blijven echt niet, niets meer doen. Je blijft juist precies doen wat jouw lichaam aan kan. Je geeft je lichaam wat adem je leert echt luisteren naar en samenwerken met je lichaam. Door te investeren in de juiste dingen en op de juiste manier kun je ook weer opbouwen. Kun je je energie fortuin vergroten.