28 oktober 2020

Wel of niet rusten overdag?

Overdag rusten is een veel, misschien zelfs wel het meest besproken onderwerp in mijn praktijk.

Ik bespreek het nemen van (meer) rust als middel om in balans te komen of soms zelfs om effectiever te kunnen opbouwen.

Op tijd rusten kan voor komen dat je gedurende de dag over je grenzen gaat en er voor zorgen dat je wel kunt doen wat je wil op een dag. Op tijd rusten is eigenlijk rusten wanneer je nog niet echt moe bent.

Wanneer we het over het nemen van rust overdag en helemaal wanneer dat is in de vorm van een dutje, wordt ik vaak vies aangekeken. Alsof ik iets heel raars voorstel.

Ik vertel dan dat er best wat bewijs is dat een powernap goed voor je is, in een poging iemand “over te halen” het eens te proberen.

Een goede powernap duurt maximaal 30 minuten (of 90 minuten maar, ik heb het meestal over de korte versie)  en heeft bewezen heel veel voordelen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een powernap doen daarna zich beter kunnen concentreren en productiever zijn. Het verlaagt stress en goed is voor je hart.

powernap
rusten op de bank of op bed

Wanneer je het toch nodig hebt of gewoon zin in hebt, waarom doen je dat dan niet gewoon? In zuidelijke landen is de siësta heel normaal maar hier zit dat toch even anders.

Waarom is het dan toch voor veel mensen zo lastig om overdag te gaan rusten? Dat komt volgens mij vooral door de hardnekkige overtuigingen of gedachten die mensen hebben over het doen van een dutje of powernap overdag.

Hieronder een aantal voorbeelden van overtuigingen die ik tegenkom over het doen van een dutje.

  • Rusten overdag hoort niet
  • Ik voel mij schuldig wanneer ik overdag een dutje doe.
  • Op mijn leeftijd hoor je niet te rusten overdag.
  • Op de bank liggen kan nog maar overdag naar bed echt niet.
  • Ik ga wel liggen maar zorg wel dat niemand mij ziet.
  • Wanneer ik overdag ga rusten geef ik toe aan mijn ziekte. Alsof de ziekte wint.
  • Rusten moet dan ook wel iets opleveren en wanneer dat niet zo is ga ik niet rusten.
  • Ik moet dan wel twee uur slapen anders heb ik er niets aan en dat vind ik jammer van mijn dag.
  • Overdag slapen is voor watjes.
  • Alleen wanneer je echt ziek bent mag je overdag rusten.   

Omdat ik natuurlijk veel mensen spreek die minder energie hebben weet ik dat er echt veel meer mensen overdag een dutje doen dan je zou denken. Hoe helpend zou het zijn wanneer iedereen eerlijk vertelde dat er gedut wordt.

Dutten is normaal

Een cliënt vertelde; “wanneer ik dan gedut heb en vervolgens bij het schoolplein sta voel ik mij zo’n loser. Niemand anders hier heeft net op de bank gelegen.” Toen we daar dieper op in gingen moest ze inderdaad toegeven dat ze het eigenlijk niet eens zeker weet. Zij vertelt immers ook niet aan de buurvrouw dat ze overdag wel eens gaat liggen.

Een ander vertelt dat wanneer haar vader onverwacht binnenkomt, ze overeind schiet, snel een hand door het haar haalt, gezicht in de plooi houdt en net doen alsof er niets aan de hand is. Of haar vader het vreemd of raar zou vinden wanneer hij er achter komt dat ze overdag rust weet ze niet, waarschijnlijk niet.  

Overtuigingen

Welke overtuiging heb jij over het doen van een dutje?

Houdt het jou tegen om overdag te rusten?

Ik ben er van overtuigd dat dutten veel makkelijker zou zijn wanneer het normaal zou zijn of beter gezegd wanneer we eerlijk zouden zijn over ons dut gedrag. Zou jij dan eerder rusten? Op instagram zag ik de #normalizedutjes voorbij komen bij huismusjes.nl die ga ik ook vaker gebruiken om zo mijn steentje bij te dragen in het normaliseren van dutjes.

In de cursus “Meer dan moe” gaan we dieper in op jouw overtuigingen en zoek je uit of een dutje voor jou verstandig is of niet.

Leave a Reply