13 december 2020

Werken is gezond! Toch?

Persoonlijke verzorging en huishoudelijke activiteiten zijn de meest besproken activiteiten in mijn praktijk.

In een mooi gesprek over mijn werk en mijn online zichtbaarheid “klaagden” mijn vriendinnen over het feit dat het vaak over het huishouden gaat.

Zo oninteressant. Zelfs demotiverend vinden ze die onderwerpen. Voor hen is het huishouden een noodzakelijk kwaad. Iets wat er bij komt. Iets wat ze “even” doen. Maar ze krijgen er zeker geen voldoening van. Tips waardoor het makkelijker wordt vinden ze dan wel weer interessant.

Willen jouw cliënten dan niet meer werken?

Dat misverstand lijkt ook bij werkgevers wel eens te leven.

Ik ben denk ik in al die jaren niemand tegen gekomen die echt niet wilde werken. De reden dat ze niet “willen” werken komt omdat het ze niet lukt. Door de beperkte energie zijn de dingen die ze er eerder even bij deden, nu al erg belastend zijn. Wanneer ze zouden werken zou hier geen energie meer voor over zijn.

Stel je bent gehalveerd in loon. Je inkomsten. Je vaste lasten zijn natuurlijk NIET gehalveerd. De kosten zijn zelfs verhoogd omdat alles wat je moet doen meer energie kost. Je probeert zolang mogelijk je vaste lasten, voor jou en je geliefden te blijven betalen. Daarnaast wil je ook de andere dingen die jouw en het leven van je geliefden leuk maken, te blijven doen. Je weet dat er een einde komt aan je spaargeld. Welke keuze maak je dan?  

Nu je veel minder energie hebt ben je vaak al blij dat ze alle dagelijkse dingen kunnen doen. De taken blijven vervullen die je hebt als moeder, dochter, echtgenoot, partner, vriendin, buurvrouw noem maar op. Die kunnen blijven doen is dan het belangrijkst. En ja dat zijn dan vaak ook huishoudelijke activiteiten.  

Wanneer puntje bij paaltje komt blijkt dat de meesten daar toch meer waarde aan hechten dan de rol van werknemer.   

En toch.

Werken is gezond

Werken is gezond. Ondanks dat we onze rollen als moeder, echtgenoot etc. belangrijk vinden. De meeste voldoening halen we toch meestal uit ons werk. En misschien zijn een aantal dingen die het ons brengt, veranderd in de loop van je jaren. Maar wat werk je onder andere geeft is;  

– regelmaat

– sociale contacten

– het gevoel ergens bij te horen

– een doel

– voldoening, zingeving

– waardering

Maar wat nu als werken dus niet meer gaat?

Ten eerste ben ik er voor om vooral te kijken wat nog wel lukt. Omdat het je zoveel brengt ben ik er erg voorstander van om werk zo lang mogelijk een onderdeel van je leven te laten zijn.

Misschien lukt je eigen werk niet meer maar kun je nog wel ander werk bij je werkgever. Of bij een andere werkgever. Misschien kun je minderen in uren. Of kun je je uren anders verdelen over de week. Misschien kun je meer pauzes geregeld krijgen tijdens werk. Of je pauzes effectiever benutten.

Lukt werken in loondienst niet meer omdat de eisen te hoog voor je zijn. Kijk of je vrijwilligers werk kunt doen. Al is het een keer in de week of maand. Doe iets met je talent of passie. Tegenwoordig kan ook online heel veel. Ook wanneer je nu denkt ik zou echt niet weten hoe of wat. Het is het uitzoeken waard. Ik zeg vaak. Je hebt niet perse meer energie nodig in je leven maar wel meer voldoening. Daardoor voel je je echt beter.

Leave a Reply